Primer pla d'un jove amb una mascareta

La mascareta creada a Espanya que elimina el coronavirus en dues hores

Segons les proves realitzades, el filtre del producte compta amb una eficàcia del 97% per inactivar el coronavirus

La lluita contra la Covid-19 no es limita només a la cursa per vacunar la població. Una gran part de l'esforç contra la pandèmia es tradueix en la col·laboració a escala global d'experts i especialistes de diferents àrees per combatre la malaltia. L'última  aportació en aquest sentit prové d'Espanya i no és, ni més ni menys, que una mascareta capaç d'aïllar el coronavirus en només dues hores i amb una eficàcia del 97%.

Aquesta nova mascareta, dissenyada per a la prevenció contra el coronavirus, ha estat creada per l'empresa Bioinicia en col·laboració amb especialistes del Consell Superior d'Investigacions Científiques, CSIC. Entre les seves peculiaritats es troba un filtre amb propietats antimicrobianes que resulta plenament eficaç per eliminar el coronavirus o qualsevol altre tipus de bacteri.

El seu disseny guarda certa semblança a una FFP2 i ha estat batejada com a Proveil. Un altre dels aspectes clau i pel qual se situa com capdavantera en tecnologia contra la Covid-19 és la seva temporalitat perllongada. Pel que fa a les quirúrgiques, cal recordar que aquest tipus de mascaretes ofereixen una protecció més gran per al portador.

És més còmoda i permet respirar millor

Una altra de les característiques que la fa millor respecte als seus competidors és la capacitat per evacuar d'una forma més senzilla la calor, la humitat o el CO2 causat per la respiració. D'aquesta manera, la sensació al dur-la aporta un major benestar. A més, no limita tant els moviments de qui la porta i permet realitzar una activitat física durant un període de temps més gran.

«Hem analitzat la capacitat de matar bacteris comuns a què ens enfrontem: els que habitualment es troben en màscares i que es poden respirar també en quiròfans o en espais sanitaris, i també el comportament davant del coronavirus», comenta José María Lagarón, investigador de l'CSIC a 'Europa Press'.

L'efectivitat d'aquesta nova mascareta s'ha comprovat amb el model Feline Corona Virus, una varietat de l'organisme que és similar a què afecta els éssers humans. «El que hem vist és que el coronavirus s'inactiva fins a un 97% en dues hores de contacte. Mentre que en el cas dels bacteris, el filtre Proveil amb propietats viricides, inactiva al 99,9% al cap de tres hores», comenta l'investigador del centre de recerca. Lagarón apunta que la clau de l'èxit i l'eficàcia d'aquest nou model resideix completament en la capacitat del filtre perquè és aquí, incideix, on es posa un fre als microorganismes.

El mercat de les mascaretes un negoci a l'alça en temps rècord

Fa tot just una setmana, LG posava a la venda la seva primera màscara electrònica que es comercialitza a Espanya i que inclou dos filtres capaços d'eliminar, segons la companyia, el 97,3% dels virus i el 93% dels bacteris. A més, pot compartir altres tipus de complicacions que afecten molts sectors de la població com és el pol·len, la pols o altres al·lèrgens. 

La LG PuriCare Air Purifying Mask inclou dos filtres HEPA 13 i, segons l'empresa creadora, compta amb una gran fiabilitat i efectivitat per netejar l'aire. De moment, el producte no compta amb la certificació oficial d'homologació europea contra el coronavirus, encara que des d'LG es confia que sigui atorgat aviat. 

El producte ha estat exclusiu en llançament per a Espanya, i tot i coincidir en una època en què el mercat de les mascaretes es troba a l'alça, des de l'empresa asseguren que porta en desenvolupament diversos anys per donar resposta a la pol·lució a les ciutats més contaminades.

La mascareta està fabricada amb silicona de grau mèdic i compta amb una bateria de 820 mAh que permet fins a 8 hores de funcionament. Pesa 126 grams i té una funció antibaf perquè no s'entelin les ulleres.