Una noia amb una mascareta a l'aire lliure

La mascareta en interiors podria deixar de ser obligatòria per Setmana Santa

Aquest dijous s'ha aprovat una moció que demana al Govern suprimir l'ús obligatori de la mascareta a interiors

Després de la retirada de múltiples restriccions i la mascareta a exteriors, Sanitat i les diferents comunitats autònomes ja treballen en la manera d'abordar l'eliminació de l'ús obligatori de la màscara a interiors. Una retirada que podria coincidir amb el període festiu de Setmana Santa.

I és que aquest dijous s'ha aprovat al Congrés una moció per eliminar les mascaretes als interiors, sempre que això sigui avalat per la comunitat científica. La nova estratègia per al control de la COVID-19 farà quinze dies el pròxim 12 d'abril, per la qual cosa les autoritats sanitàries creuen que el moment ideal per a la completa retirada de les mascaretes s'estaria apropant.

Un jove que es posa la mascareta
Les autoritats sanitàries estan estudiant el moment ideal per la retirada de les mascaretes en els espais més tancats | GTRES

La flexibilització de la mesura no deixaria enrere les persones més vulnerables, ni tampoc contemplarà la retirada de la màscara als espais amb més concentració de gent, com al transport públic.

Malgrat estar sobre la taula aquesta imminent retirada de la mascareta, no s'ha establert cap data. Tot i que la insistència de diverses comunitats és màxima, les autoritats han advertit la població que encara no s'ha decidit res i que la situació pot canviar dràsticament.

Un nou augment de les xifres epidemiològiques o l'aparició duna nova variant podria retardar tots els plans. A més, encara queda per veure quina serà la decisió del Consell Interterritorial, que es reunirà a Toledo dimecres vinent.

En una entrevista a Bussiness Insider España, feta abans de l'aparició d'òmicron, Margarita del Val, viròloga del CSIC, manifestava que «potser ja per a la primavera podem dir que ens traiem les mascaretes a interiors».

En la mateixa línia, afegia: «Jo em posaré la mascareta sempre? Probablement, no. Només me la posaré quan estigui esternudant o tossint, i serà per una mica de respecte als altres. A més, tendiré més a quedar-me a casa, en lloc de fer-me la forta i anar a treballar».

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anat més enllà i ha afirmat aquesta setmana que només les autoritats sanitàries avalin l'eliminació de l'obligatorietat de la mascareta a interiors, es farà efectiva.

Europa, sense mascaretes a interiors

Gent amb mascareta dins d'un museu
França va retirar la mascareta en espais tancats el darrer 14 de març | GTRES

França es va sumar el 14 de març passat als països que ja van deixar enrere la màscara per als espais tancats. Es va retirar la màscara a tots els interiors, a excepció del transport públic, on encara és obligatòria. Els països europeus que han fet el pas són 8, entre els quals hi ha el Regne Unit, Dinamarca, Noruega, Finlàndia, França, Bèlgica, Suècia i els Països Baixos.

▶️ El fin de las mascarillas: Pedro Sánchez anuncia cuando llegará

Tot i això, cal destacar que la incidència acumulada per cada 100.000 habitants a tots aquests països superava la d'Espanya a mitjans del mes passat.

Així que encara cal veure si s'acabarà fent efectiva o no la retirada de les mascaretes en interiors, però tot apunta que cada vegada està més a prop de fer-se realitat.