Ucraïna no es fia el més mínim de Rússia. A occident creuen que les reunions mantingudes fins ara per part dels dos contendents amagaven un clar objectiu per part de Putin. Tractava de guanyar temps.
«Les tropes russes no es retiren, es reposicionen. Han mentit repetidament sobre les seves intencions», deien des de l'ONU.
Tant aquesta organització com Kiev desconfien al màxim sobre les intencions del Kremlin. Sospiten que aquesta suposada desescalada militar que van dir a certes zones només serveix «per donar confiança» a l'enemic.
Després de 36 dies de guerra, el conflicte comença a passar factura als dos bàndols. Per a Ucraïna aquest temps és tota una eternitat, on el rellotge sembla córrer en contra. A Moscou ho porten d'una altra manera, ja que semblen disposats a arribar fins al final per aconseguir el seu propòsit.
El cap de l'espionatge britànic, Jeremy Fleming, explica que «s'ha convertit en la guerra personal de Putin. Encara que la factura està sent pagada per gent innocent a Ucraïna i, cada cop més, per civils russos».
A Kíev, com és lògic, intenten ser previnguts. No confien en el to conciliador i dialogant que han transmès els representants de Rússia a l'última trobada d'Istanbul. Tenen por que això pugui endarrerir les ajudes militars per part d'occident i que molts es pensin que el conflicte ja està acabant.
El president Volodímir Zelenski està convençut que l'objectiu és intensificar l'ofensiva a l'est del país. Diàriament, demana col·laboració internacional per fer front a Putin. Sigui amb ajut militar o amb sancions.
A la seva ronda de contactes amb diferents països, ahir va ser el torn de Bèlgica i els Països Baixos. Als primers els va sol·licitar que Anvers deixi de comprar diamants a Rússia, proveïdor del 20%. Va elogiar dels Països Baixos la petició que «adoptin una ciutat d'Ucraïna» per col·laborar en la seva reconstrucció.
Rússia s'està preparant per a noves ofensives
Els militars d'Ucraïna avisen que les tropes de Rússia s'estan rearmant a Gòmel, que és territori bielorús. Tenen previst avançar pels voltants de la capital amb noves forces i possiblement amb canvis a la seva estratègia. Això deixaria sense protecció la part oriental del país.
Mentre passa tot això, les últimes hores, les forces de Putin abandonaven el control de la central nuclear de Txernòbil. Destaquen la mala organització que han adoptat des del primer moment. Van cavar trinxeres i van estacionar a les zones més perilloses de la planta, per la qual cosa van acabar afectats per la «radioactivitat».
Precisament, aquestes instal·lacions van ser de les primeres ocupades per Rússia el 24 de febrer passat. Cal no oblidar que es tracta d'una de les principals atraccions turístiques del país i que va ser on es va produir l'accident nuclear més gran de la història.
La protecció d'aquesta zona ha estat una de les grans preocupacions de les autoritats des del primer moment. Sabien de l'enorme perill que podria provocar qualsevol atac.
Ucraïna preocupada per la situació de Mariúpol
La guerra no s'atura després de 36 dies. El que més preocupa a Ucraïna és la ciutat de Mariúpol. Continuen reclamant un corredor humanitari per facilitar la sortida dels ciutadans. Fa uns quants dies que no tenen subministraments i la falta d'aliments comença a ser preocupant.
Dels 430.000 habitants que hi havia abans que esclatés el conflicte, es creu que encara poden quedar uns 100.000. Tot i l'assetjament de les tropes de Rússia, encara es resisteixen.
Queda per comprovar si des de Moscou faciliten l'evacuació dels ciutadans. És una prova de foc per comprovar si en realitat els russos han relaxat les mides. Al Kremlin diuen que es tracta d'un gest de favor cap a francesos i alemanys, que van reclamar la sortida d'aquests civils.
La guerra, en qualsevol cas, no s'atura i segueix a altres punts d'Ucraïna, com Sumi o Jerson. La força dels atacs o la presència de tropes enemigues impedeixen garantir la seguretat de molta gent innocent.