Després de cinc setmanes de la invasió russa a Ucraïna, la popularitat del president de Rússia, Vladimir Putin, ha augmentat entre els seus.
Des que comencés l'ofensiva militar sobre Ucraïna, el 24 de febrer, Putin hauria sortit enfortit entre els ciutadans russos, segons una enquestadora considerada independent del Kremlin.
Això sí, aquests resultats no van d'acord amb la imatge que té el líder del Kremlin fora de les fronteres.
L'enquesta del març del Centre Levada mostra un repunt a la imatge de Vladimir Putin, l'operació del qual ja aproven un 83% dels russos. Augmenta 12 punts en un mes i arriba a nivells mai vistos des del juliol del 2017.
La imatge de Vladimir Putin no se'n ressent al seu país
Només un 15% dels enquestats critiquen la gestió de Putin, malgrat que la dada és del 27% si es pregunta per tot el Govern rus. L'Executiu té una popularitat del 70%, un punt menys que el primer ministre, Mijail Mishustin.
El presidente de Ucrania hablará en España en los próximos días
El Kremlin ha estat dur a l'hora de parlar de la censura política i mediàtica des que Putin va començar la seva ofensiva militar a Ucraïna.
I és que ha castigat fins i tot els que fan servir termes com «invasió». Durant aquestes setmanes, la pressió exercida pel Kremlin ha provocat el tancament de mitjans i xarxes socials. Això fa més difícil que la gent pugui conèixer certa informació fora dels canals oficials.
Fa uns dies, un dels mitjans independents russos, Noaya Gazeta, va revelar que parava la publicació fins al final de la invasió. I és que malgrat respectar el vocabulari exigit pel Kremlin, aquest mitjà seguia amenaçat per l'organisme regulador d'un possible tancament.
Així veuen Putin fora de Rússia
Si parlem sobre el que opinen des de fora del país, la imatge de Putin se n'ha anat en orris. Als Estats Units, ha caigut segons un sondeig del Pew Research Center, situant-se en un 92% de rebuig. Només un 6% de les persones enquestades confien en el líder rus.
Per contra, el president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, ha crescut en popularitat, ja que un 72% dels nord-americans confien en ell. Es queda davant dels principals líders de França, Emmanuel Macron (55%), d'Alemanya, Olaf Scholz (53%), i dels Estats Units, Joe Biden (48%).
Tornant a Rússia, el Centre Levada considerava al febrer que el 48% dels ciutadans tenia una imatge dolenta de la Unió Europea. Només obtenien un 37% de respostes positives.
Sobre l'opinió dels Estats Units, el nivell de rebuig arriba a un 55%, segons aquest estudi.
No tot són bones notícies per a Putin
Però no són tot bones notícies per a Vladimir Putin. Les agències d'intel·ligència dels Estats Units han arribat a una conclusió que el president de Rússia, Vladimir Putin, se sent enganyat pels seus assessors. I és que li estarien donant «informació errònia» sobre l'evolució de la guerra i l'efecte de les sancions a l'economia russa.
«Tenim informació que Putin s'ha sentit enganyat per les Forces Armades russes. Això ha resultat en una tensió persistent entre Putin i el seu lideratge militar», va assegurar ahir la directora de Comunicació de la Casa Blanca, Kate Bedingfield. «Els seus principals assessors tenen por de dir-li la veritat», va exposar.
Segons la CNN, al·ludint a un funcionari nord-americà, Putin sabria d'aquesta difícil situació, fet que hauria provocat una gran picabaralla entre ell i els seus funcionaris de Defensa.
«Ara hi ha una tensió permanent entre Putin i el Ministeri de Defensa, que deriva que Putin no confia en el seu lideratge», revelen a la CNN.