Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un tall de pizza.

Dos nens morts i desenes d'intoxicats després de menjar pizza d'una reconeguda marca

La majoria dels afectats per la intoxicació són nens

La pizza és un dels aliments preferits de moltes persones. Els supermercats disposen d'una gran varietat de marques que en venen i així les podem cuinar a casa.

De fet, les pizzes de supermercat són una gran alternativa per calmar l'ansietat de voler menjar sense gastar-se més de tres euros. No obstant això, el que és barat de vegades surt car.

Un tall de pizza.
Una coneguda marca de pizzes a Espanya ha provocat una intoxicació de desenes de nens a França. | Pixabay 

Dos nens moren després de menjar pizza d'una marca reconeguda a Espanya

Les autoritats de França han detectat diversos casos greus de contaminació vinculats al consum de pizzes Buitoni. Segons els informes de les autoritats de salut, s'han reportat casos de síndromes hemolítiques i urèmiques després de la seva ingesta.

A començaments de gener, les autoritats de la salut de França van començar a detectar un augment de casos d'intoxicació alimentària greu. A finals de febrer ja s'havien detectat un total de 75 casos. D'aquests, 41 tenien síndromes urèmiques i hemolítiques similars, i les 34 restants encara estan en procés de recerca.

Les víctimes són infants d'1 a 18 anys, amb una mitjana d'edat de 7 anys, i han fet saltar les alarmes de la sanitat a França. En aquest sentit, aquest mateix dimecres, 30 de març, les autoritats van demanar als ciutadans francesos deixar de consumir les pizzes Fraîch'Up, de la marca Buitoni.

Es creu que entre aquestes intoxicacions alimentàries greus ja hi ha 2 nens morts. Tot i això, encara no s'ha establert un vincle formal entre el consum de les pizzes i la seva mort.

Bérénice, una de les víctimes de la intoxicació alimentària

Bérénice és una nena de 7 anys que va emmalaltir després de menjar una pizza Buitoni, marca que pertany al grup Nestlé. La ingesta va tenir lloc el 16 de març passat i ja fa més de dues setmanes que està hospitalitzada.

Ara està en coma i necessita un respirador, després de patir síndrome urèmica hemolític-índrome (SHU). Una afecció greu que es produeix quan els petits vasos sanguinis dels ronyons es fan malbé i inflamen.

Una habitació d'hospital amb els llits buits
Una de les afectades de la intoxicació de Buitoni està en coma. | Ángel Ullate 

«Dimecres al migdia, la meva dona i les meves dues filles van menjar una pizza Buitoni», començava relatant el pare de la nena, Mickaël, a 'BFM'. Aquella mateixa nit, Bérénice va començar a trobar-se malament, va tenir mal d'estómac i diarrea.

Arran d'això, se li va diagnosticar una síndrome urèmica hemolítica. «En tres, quatre dies, vam veure la nostra filla pràcticament consumint-se. Sense poder fer res, només acompanyant-la. Vam veure la nostra nena patir un martiri», relatava Mickaël.

La malaltia es va anar complicant amb el pas dels dies. Segons relata el pare de Bérénice, la nena va començar a estar greu aquest mateix cap de setmana.

«Va començar amb els ronyons i va anar al cor. Els ronyons ja no funcionaven, va alliberar moltes toxines, que van arribar al costat neurològic. Li va donar amnèsia, al·lucinacions. Van pujar les palpitacions. Allí es va produir la primera aturada cardíaca. Van muntar la intubació, amb una bomba per rellevar el cor».

«Després hi va haver un altre incident cardíac amb un massatge de més d'una hora perquè tornés a bategar», va assenyalar el pare.

Una pizza sencera.
La ingesta de pizza ha provocat desenes d'infectats i dues morts. | Pixabay 

La família de Bérénice està vivint un autèntic malson. La mare de la nena, Leslie, apuntava que «la vida s'ha aturat» des que la Bérénice va ser hospitalitzada.

Fins aquest dimecres, el grup Nestlé defensava que no hi havia un enllaç provat entre els seus productes i l'enverinament. Tot i això, Santé Publique France (l'Agència Nacional de Salut de França) en un comunicat de premsa ha afirmat que sí que hi ha vincles provats.

Nestlé va ser informada de la presència d'E. coli O26 a la massa de les pizzes. Així que, finalment, les pizzes que es van vendre d'aquesta marca des del juny del 2021 ja van ser retirades del mercat a mitjans de març.