Amb l'arribada del 2021, una de les notícies que ha acompanyat la pandèmia ha estat l'aparició i proliferació de noves soques relacionades amb el coronavirus. Gràcies a l'esforç global que s'està realitzant en matèria de recerca, cada dia es descobreixen nous avenços i mètodes per a la lluita contra el patogen. L'últim assenyala la capacitat de resistència que ofereixen les mascaretes pel que fa a aquestes noves soques de la covid-19.
La característica principal que s'ha associat a les noves variants de virus és la seva capacitat d'infecció i contagi, fet que ha portat els governs de diversos països a adoptar mesures addicionals per intentar frenar l'escalada d'infeccions. Pel que fa a aquesta nova soca, des de França, el comitè encarregat de la investigació del virus ha desaconsellat l'ús de mascaretes que no garanteixin un filtratge superior al 90 per cent.
Olivier Veuran, ministre de Sanitat de la república francesa ha justificat la nova consigna de l'Alt Consell de Salut, assenyalant que les mascaretes utilitzades en l'actualitat poden actuar sobre la primera variable del virus, però que davant les seves mutacions genètiques, es necessiten nous estris que tinguin una major eficàcia.
Les noves soques de la Covid-19 i les seves conseqüències
En paraules que han estat recollides per l'emissora France Inter, el ministre va explicar que aquelles mascaretes que no ofereixen suficients garanties davant d'aquesta nova amenaça són les que advoquen per una tendència més visual que útil. D'aquesta manera, posa en el focus aquelles que s'han confeccionat artesanalment o les que tenen un teixit de categoria 2 i que asseguren un filtrat del 70% respecte a partícules de 3 micròmetres.
La recomanació, doncs, seria l'aposta per les màscares de categoria 1, que ofereixen una protecció del 90%. Dins d'aquest espectre entren les quirúrgiques o les FFP2, les primeres com bé és sabut per evitar contagiar i les segones que afegeixen la protecció al portador. A més, el ministre francès indica que a partir de les dades extretes de les proves PCR, es dictamina que un 1,4% dels casos positius -al voltant de 250 persones diàries- són malalts de la nova soca britànica, i assenyala que, tot i ser una xifra molt reduïda, cal prendre totes les precaucions possibles per la seva agressivitat.
El cas que actualment està tenint més ressò per part dels mitjans de comunicació del país gal se situa en una residència de la regió de París, en la qual s'han contagiat 36 persones amb aquesta mateixa variant. Tot i això, el govern francès no s'ha pronunciat de moment al voltant d'un futur confinament, tot i que les mesures adoptades són més restrictives. Des de dissabte passat, per exemple, hi ha un toc de queda nocturn que comença a les 18:00 hores. França ha decidit prendre aquestes mesures per no arribar a un nou confinament, que s'aplica a la majoria d'estats membres de la Unió Europea.
Una de les solucions que es plantegen gràcies a l'avanç tecnològic de la comunitat internacional és l'aparició de mascaretes més fiables, com és el cas de la que ha presentat l'empresa Bioinicia en col·laboració amb especialistes del Consell Superior d'Investigacions Científiques, CSIC. Es tracta del model 'Proveil' i des de l'empresa s'estableix una fiabilitat del 97,3% per la retenció del coronavirus .