Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona amb mascareta.

La mascareta només serà obligatòria en 3 situacions

La mascareta continuarà un temps a les nostres vides

La mascareta  a interiors té els dies comptats. En les últimes hores es coneixien les intencions del Govern d'eliminar-la en aquests espais a partir de la setmana que ve. Cada vegada estem més a prop de tornar a la normalitat.

En tot cas, la proposta de la Ponència d'Alertes, Plans de Preparació i Resposta del Sistema Nacional de Salut inclou una sèrie d'excepcions. Aconsellen l'obligatorietat d'aquesta protecció en tres situacions concretes.

La mascareta només s'utilitzaria en mitjans de transports, en treballadors i visitants de centres assistencials i als centres sociosanitaris. Aquest document recomana «no usar-la per part dels alumnes a l'àmbit escolar».

En qualsevol cas, malgrat suavitzar-se les mesures de control, també fan una crida perquè se'n faci un ús responsable. Sobretot en població vulnerable quan la distància sigui inferior a 1,5 metres i en professors amb factors de vulnerabilitat. També s'estén aquesta recomanació a les reunions familiars i d'amics, i a l'àmbit laboral quan no es respectin les mesures esmentades.

Encara que ja no sigui obligatòria, també seria aconsellable usar-la als espais tancats on hi hagi moltes persones. És el cas dels centres comercials, supermercats, cinemes, sales de concerts, bars, restaurants, locals de lleure nocturn o museus.

Diverses persones fent un viatge amb metro amb les mascaretes posades.
La mascareta serà obligatòria al transport públic | Pixabay

Encara no se sap quan s'aplicarà aquestes noves mesures a cadascuna de les comunitats autònomes. El més probable és que s'analitzi al Consell Interterritorial de Salut que tindrà lloc aquest dimecres 6 d'abril a Toledo.

Tot i això, qualsevol canvi respecte a l'ocupació de la mascareta s'hauria de fer «després de Setmana Santa», diuen els experts. Expliquen que les «modificacions que s'estan implementant a la vigilància i control de la COVID-19» s'han de fer gradualment.

Aquest document explica que l'ús de la mascareta ha portat molts beneficis durant els dos anys de pandèmia. Entre altres coses, ha protegit la població davant del virus, a més de reduir l'emissió d'aerosols. Tot i això, també creuen que hi ha alguns «efectes negatius», com la disminució en la capacitat de comunicar-se i de mantenir una interacció amb altres persones.

Els tècnics creuen que ha arribat el moment d'avançar. La població ha aconseguit «uns alts nivells d'immunitat durant l'última onada», i s'han disminuït de manera important els casos més greus i de mortalitat.

Espanya es troba en una etapa de transició, on caldrà conviure amb el virus però de manera controlada. «Sembla adequat començar a reavaluar les mesures no farmacològiques per reduir la transmissió», hi posa el document recollit per El Mundo. Recorden que és necessari anar «recuperant la normalitat en aquelles situacions en què es vegi que el balanç risc-benefici ho permeti».

Imatge d'una mestra d'escola amb els seus alumnes
Els tècnics proposen que els alumnes no utilitzin la mascareta a l'aula | EP

La mascareta en persones vulnerables

La mascareta  continua recomanant-se a les persones vulnerables. Es refereixen sobretot als més grans de 60 anys, embarassades i amb algun tipus d'immunodepressió.

En principi descarten la seva utilització a casa. Tot i això, sí que recomanen el seu ús «en qualsevol situació en què es tingui contacte prolongat amb persones a distància inferior als 1,5 metres». Una altra cosa ben diferent és el que passa a l'àmbit educatiu, on les mesures prometen generar polèmica.

Els tècnics expliquen que compensa molt més els beneficis que portarà la retirada de la mascareta que els riscos a contagiar-se. Per això recomanen als estudiants no usar-la a les aules. Tot i això, aconsellen portar-la als docents «amb factors de vulnerabilitat».

La mascareta, per tant, serà obligatòria en el transport públic i en centres sanitaris assistencials i centres sociosanitaris, com per exemple a residències de gent gran. Cal que es faci servir per part de treballadors, pacients i visitants quan estiguin en espais compartits.