Sospita sobre alguns productes de la marca Kinder. Les autoritats sanitàries europees alerten de la ràpida propagació d'un brot de salmonel·losi en articles d'aquesta marca tan coneguda. De moment ja se n'han conegut un centenar de casos, que han generat desenes d'hospitalitzacions a diferents llocs d'Europa.
La majoria d'incidències s'han concentrat principalment al Regne Unit i França. No obstant això, també hi ha afectats a Suècia, Alemanya, Irlanda i als Països Baixos. Les víctimes solen ser, sobretot, menors de cinc anys, segons l'Agència de Seguretat Sanitària britànica.
Algunes xocolatines de Kinder ja han estat retirades del mercat per part de les autoritats gal·leses i britàniques. El grup Ferrero, responsable de la marca, ha confirmat que han apartat «diversos lots de Kinder Sorpresa» a manera de prevenció. Assenyalen que han trobat un possible vincle amb els casos de salmonel·losi que s'han detectat.
Demanen als consumidors que s'abstinguin d'ingerir els famosos ous de xocolata en el format de 20 grams. També els que es presenten en paquets de tres quan tinguin la data de caducitat entre el juliol i l'octubre d'aquest any. Tots tenen en comú que es van fabricar a la nau de la localitat belga d'Arlon.
A França, la situació és molt semblant a la del Regne Unit. Segons les últimes dades facilitades, aquests productes es trobarien darrere de vint-i-un casos de salmonel·losi, vuit dels quals han requerit hospitalització.
Les investigacions de la Direcció General de Sanitat francesa han detectat fàcilment l'origen del problema.
Després d'interrogar quinze malalts, han arribat a la conclusió que les persones que presenten símptomes d'intoxicació han consumit algun producte Kinder. Al país gal es tracten del Kinder Sorpresa, Schoko-Bons, Happy Moment i Mix.
A més, confirmen que aquests casos de salmonel·losi tenen la mateixa soca genètica que el brot britànic. L'empresa Ferrero ha demanat disculpes, tot i que expliquen que cap dels seus productes posats a la venda ha donat positiu per aquest bacteri. «Ens ho estem prenent molt seriosament, ja que l'atenció al consumidor és la nostra prioritat», apunten en un comunicat.
La salmonel·losi és una infecció que es produeix per bacteris del gènere 'salmonella'. És una de les intoxicacions alimentàries més freqüents. En general, s'associa sobretot a la ingesta d'aliments com ara ous, productes fets amb ou poc cuinat o carn crua.
També es pot produir per culpa de la llet o articles làctics que no hagin estat sotmesos a tractaments contra l'eliminació d'aquest bacteri. Alguns dels símptomes més comuns de la salmonel·losi són diarrea, vòmits, febre, dolor abdominal o cefalea.
Acostumen a aparèixer entre 6 i 72 hores després d'ingerir l'aliment contaminat. En alguns caos, arriba a ser tan greu que requereix l'ingrés hospitalari. No obstant això, la majoria de persones es recuperen sense necessitat de rebre tractament.
Els Kinder contaminats no han arribat a Espanya
Val a dir que els productes Kinder afectats per la salmonel·la no han arribat a Espanya ni en altres punts del continent. A més de França i el Regne Unit, també van aparèixer alguns casos a Alemanya, Suècia i als Països Baixos.
En qualsevol cas, aquests últims dies ha sortit a la llum un altre cas de contaminació alimentària a Europa. En aquesta ocasió, es tractava d'unes pizzes de la marca Buitoni, que pertany al grup Nestlé.
Les conseqüències han sigut molt pitjors, ja que han provocat la mort de dos nens i han deixat desenes de malalts pel bacteri 'Escherichia coli'. L'empresa responsable ha actuat amb rapidesa després de saber-se la notícia.
Igual que ha passat amb les xocolatines de Kinder, el focus del problema també s'ha concentrat a França. Sense cap mena de dubte, aquestes situacions deixen al descobert les mancances del sistema alimentari pel que fa a la seguretat.