L'obligatorietat de portar mascareta en espais tancats serà història a partir de la mitjanit del pròxim 19 al 20 d'abril. Així ho va anunciar Carolina Darias, la ministra de Sanitat, fa pocs dies. Després de més de dos anys de pandèmia, l'ús de la mascareta en interiors és pràcticament l'única restricció que queda vigent a Espanya contra el coronavirus. No obstant això, en menys de dues setmanes ens en podrem acomiadar.
Adeu a la mascareta, però no a tots els espais tancats
La mascareta deixarà de ser obligatòria en espais tancats el pròxim 20 d'abril. Així doncs, en principi, ja no serà obligatori el seu ús a llocs com centres comercials, bars, restaurants, gimnasos o supermercats.
A partir d'aquell dia, només serà obligatòria en tres casos, on hi ha més perill de contagi de persones vulnerables. En aquest sentit, no podran portar la cara descoberta ni els treballadors ni els visitants a les zones compartides en centres sociosanitaris.
Tampoc no es desfaran de la mascareta els treballadors, els visitants i les persones ingressades dels centres hospitalaris quan es trobin en espais compartits fora de la seva habitació.
El fin de las mascarillas: Pedro Sánchez anuncia cuando llegará
I, finalment, també continuarà sent obligatòria en el transport públic, a causa de les aglomeracions que es poden produir i a la manca de ventilació.
El govern espanyol té previst aprovar el Reial decret de la fi de la mascareta en espais interiors al Consell de Ministres del dia 19 d'abril. Així doncs, la mesura entraria en vigor l'endemà, després de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) .
Fins aleshores, no es coneixeran més detalls sobre les recomanacions de Sanitat sobre l'ús de la màscara en espais tancats. Davant d'això, ha sorgit un dubte: les empreses poden obligar els seus empleats a fer-lo servir a la feina?
L'ús de la mascareta a la feina, la gran incògnita
No hi ha dubte que la mascareta ja és una molèstia per a gran part de la població. Per això la seva supressió ha estat una mesura força esperada i aplaudida pels ciutadans. Encara que també hi ha algunes persones que encara són reticents, i tenen certa por a anar amb la cara descoberta i contagiar-se. Una divisió d'opinions que pot generar cert conflicte, sobretot a l'entorn laboral.
Davant d'aquesta divisió d'opinions, sorgeix el dubte sobre quina decisió prendrà Sanitat sobre el seu ús a la feina. Tot i que caldrà esperar que es publiqui el Reial decret, la proposta de la Ponència d'Alertes, Plans de Preparació i Resposta del Sistema Nacional de Salut deixa entreveure alguna pista del que determinarà el text per a l'àmbit laboral.
En aquest sentit tot apunta que els experts deixaran en mans de les empreses la decisió final sobre l'ús de les mascaretes a la feina.
«La Ponència d'Alertes, Plans de Preparació i Resposta recomana que la necessitat de fer servir mascaretes a l'entorn laboral sigui valorada pels serveis de prevenció de riscos laborals en funció dels resultats d'una avaluació de risc específica. Se'n recomana l'ús sempre que el treball s'hagi de fer a distància interpersonal de menys d'1,5 metres i no es pugui garantir la ventilació adequada de l'espai», es pot llegir al text.
Així doncs, seran els serveis de prevenció de riscos laborals els que decideixin com serà el seu ús a la feina. «L'empresari haurà d'avaluar el risc que hi ha al seu centre de treball i, basant-se en això, decidir quin tipus de protecció s'haurà d'utilitzar», assenyala Rubén Rodríguez Elizalde, professor de la Universitat Europea i especialista en riscos laborals, a 20Minutos.
En aquest sentit, l'expert afirma que «si l'avaluació determina que hi ha risc de contagi, l'empresa pot i ha d'obligar que se segueixi fent servir mascareta». Tot i això, caldrà esperar a la publicació del Reial decret al BOE per saber quina serà exactament la decisió de Sanitat.