Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un mòbil amb el logotip de Bizum

El Banc d'Espanya alerta d'una estafa aquesta Setmana Santa

S'ha detectat una nova ciberestafa que es fa per Bizum

Bizum és el mètode de pagament que està de moda. Els últims anys, aquesta aplicació ha anat guanyant popularitat i ja compta amb més de 18 milions d'usuaris actius.

Aquest proveïdor de serveis permet enviar o rebre pagaments de mòbil a mòbil a l'instant. No hi ha dubte que la rapidesa, la facilitat i la comoditat amb què es poden fer transferències són les claus del gran èxit de Bizum.

Detall d'unes mans fent servir un mòbil
El Banc d'Espanya alerta dels tres tipus d'estafa més comuns que es poden fer per Bizum | Arxiu

 

Bizum, l'aplicació d'èxit que no està lliure d'estafes

L'aplicació ja registra més de 666 milions d'operacions, segons les dades que s'han publicat a la pàgina web. I és que poder fer enviaments de diners o pagaments sense haver de tenir el número de compte bancari de l'altra persona facilita el dia a dia a qualsevol.

No obstant això, cal tenir en compte que no és or tot el que llueix. Aquesta aplicació és molt còmoda per als usuaris, però és fàcil que s'hi duguin a terme certes ciberestafes.

Mans utilitzant un mòbil
Bizum és una aplicació per a enviar i rebre diners instantàniament amb el mòbil | Canva

La policia i diversos organismes oficials ja han alertat diverses vegades dels riscos que suposa fer servir Bizum. En una societat completament digital, no sorprèn que la ciberdelinqüència estigui a l'ordre del dia.

A Espanya, aquest delicte és un fenomen en alça. El 2020, ja se'n van detectar 287.963 casos, un 32% més que l'any anterior.

Arriba una nova estafa de Bizum a les portes de Setmana Santa

Les vacances de Setmana Santa poden ser una circumstància que faci que hi hagi més operacions a Bizum. I és que mitjançant aquesta aplicació es pot fer, per exemple, el pagament de sortides d'oci o una part proporcional d'una escapada de vacances.

Davant d'aquesta situació, els ciberdelinqüents es preparen per actuar. I, en aquest sentit, el portal 'Reclamador' ha exposat una nova estafa que circula des de fa poc.

«La víctima rep un missatge en què es pot comprovar que és un pagament, però s'ha de llegir amb deteniment, ja que l'estratègia és enganyar l'arrendador no enviant-li els diners acordats, sinó fent l'acció inversa», assenyalen.

En cas d'acceptar l'operació, la transacció es fa a l'instant i es perd qualsevol mena de contacte amb l'estafador. I, molt de compte, perquè si reclames al banc que t'han estafat, l'estafador pot al·legar que la transferència de diners s'ha fet de manera voluntària.

El Banc d'Espanya alerta de diverses estafes que es fan a través de Bizum

Bizum està en auge i s'utilitza gairebé diàriament, per la qual cosa no és estrany que sigui objecte de ciberdelinqüència.

En línies generals, la majoria de vegades els estafadors actuen per mitjà d'enganys perquè les víctimes els transfereixin diners o els donin dades personals. Després, els ciberdelinqüents poden accedir als seus comptes bancaris i robar-los diners.

A les portes de Setmana Santa, el Banc d'Espanya ja ha alertat dels tres procediments més comuns. En primer lloc, hi ha l'estafa del fals comprador, que consisteix que et demanin el número de mòbil per a fer-te un pagament. No obstant això, en lloc d'enviar els diners, l'estafador utilitza la funció de sol·licitar-los. Per això, si no llegeixes el missatge amb atenció, acabes enviant els diners en lloc de rebre'ls.

Una altra de les tècniques més utilitzades en aquestes ciberestafes és el del fals venedor. En aquest cas, un venedor demana una paga i senyal per a un producte o servei determinat. Aleshores, la víctima paga i el venedor desapareix amb els diners ràpidament.

Per aquest motiu, moltes plataformes de venda de productes de segona mà insisteixen a no abandonar la web o l'aplicació oficial de compravenda per a fer els pagaments. D'aquesta manera, es podria intervenir si hi hagués algun problema.

Finalment, hi ha l'estafa de les falses ajudes. L'estafador contacta amb la víctima via SMS o trucada simulant que es tracta d'un organisme públic que emet una notificació oficial i torna a fer servir l'eina de sol·licitar els diners en lloc d'enviar-los. Però no oblidis que les administracions públiques mai envien diners per Bizum.