Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Grup de persones fent cua amb mascareta

Els experts indiquen quan arribarà una nova onada de coronavirus a Catalunya

Creuen que és possible que es produeixi un nou rebrot de coronavirus, malgrat que no sigui imminent

Les autoritats sanitàries han alertat sobre un possible nou rebrot de SARS-CoV-2 en un futur no gaire llunyà. Després de veure les mesures que s'ha vist obligada a prendre Xangai, la ciutat més poblada de la Xina, després de l'augment de casos, es pregunten si al nostre país podria arribar a passar per una situació semblant. I en cas que passés, si aquests casos serien de major o menor gravetat.

A Espanya, la situació actual és completament oposada a la del país asiàtic. Recentment s'anunciava per al 19 d'abril la fi de l'obligatorietat de la màscara als espais interiors. I és que s'han registrat uns 22.000 contagis setmanals a tot el país. Sembla que la situació epidemiològica millora. La majoria dels països europeus també han notat el descens dels casos de coronavirus i han començat a retirar restriccions.

No obstant això, la Xina ha adoptat unes mesures molt dures davant d'un lleuger avenç de la malaltia. Antoni Trilla, cap d'epidemiologia de l'hospital Clínic de Barcelona, ha assegurat que «la política molt dura de la Xina ens és difícil de comprendre aquí». A més, explica que durant les darreres setmanes la variant Òmicron ha arribat a la regió. «És més contagiosa i suposo que temia un gran impacte».

Mercat a Wuhan, Xina, amb protecció coronavirus
Xina pren mesures dràstiques davant de l'augment de casos | Xinhua

Per part seva, l'epidemiòleg Daniel López Acuña ha apuntat que la Xina ha pres mesures abans que els casos anessin a més. I és que «com més contagis, més risc que el virus muti en una altra variant», advertia Trilla.

Podria produir-se un nou rebrot de COVID-19

Trilla assenyala que de moment no hi ha perill de rebrot a Espanya. «Segur que anirà pujant i baixant el nombre de contagis o a la tardor hi haurà un rebrot més gran», explica. Creu que actualment les vacunes ens estan protegint de contraure una forma greu de la malaltia i eviten el col·lapse del sistema sanitari.

«A l'hospital tenim pocs ingressos per Covid, menys que de persones amb Covid, que arriben per una altra patologia, però donen positiu», explica. «I estan ingressant més persones d'edat avançada descompensades per la grip. És el que és esperable en conviure amb el virus».

Tot i això, aquest dimecres el Centre Europeu de Control de Malalties alertava sobre l'augment de casos de coronavirus entre les persones més grans de 65 anys. Un increment produït per l'eliminació de les restriccions i la gran capacitat de contagi de la subvariant BA.2 d'Òmicron.

Dos sanitaris a un hospital
Les vacunes ens protegeixen de patir una infecció greu de Covid-19 | EP

Així mateix, López Acuña ha apuntat que «la política de conviure amb el virus no és una estratègia, és una formulació ideològica i és un error». I és que l'epidemiòleg creu que la retirada de les mascaretes a interiors s'ha produït de manera molt precipitada. «No té sentit eliminar una mesura que redueix la transmissió, perquè hi ha llocs ben i mal ventilats». A més, està segur que d'aquesta manera «res no impedirà que hi hagi una altra onada».

Sobre quan es produiria, els experts no ho poden predir. Tot i que Trilla no veu probable que sigui una nova variant la que provoqui un nou rebrot al nostre país. «El virus muta, però és difícil que sorgeixi una nova variant que el canviï radicalment». I llança un missatge de tranquil·litat a la població: segons aquest metge, «hi haurà un any amb més epidèmia i un altre amb menys, però el pitjor ja ha passat».