Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

Per fi resolen els dubtes: Les mascaretes de tela que sí que són vàlides

Les higièniques reutilitzables han estat objecte de crítica des del març perquè en certa manera es desconeixia la seva efectivitat

Les mascaretes són part ja fonamental del nostre consum diari, però són tantes les opcions en el mercat que sovint no sabem quines són realment eficaces. Es tracta d'un dubte que sorgeix principalment amb les mascaretes no sanitàries, és a dir les higièniques reutilitzables.

Les mascaretes de tela han estat qüestionades per la seva efectivitat

Les mascaretes de tela han estat qüestionades des de l'inici de la pandèmia per la seva efectivitat. Depenent de la mena de filtre i la marca podrien no protegir prou, mentre que les recomanacions de rentada també resulten determinant. A més, en aquests últims mesos la indústria de la moda s'ha posat al dia i s'ha produït milers de mascaretes que compleixen amb els principis estètics però no amb els de seguretat.

No obstant això, si existeixen mascaretes de tela que són eficaces davant el coronavirus i suposen una bona alternativa (més econòmica) a les mascaretes sanitàries com poden ser les quirúrgiques i les FFP2.

Com saber si una mascareta de tela és segura?

Per a saber si una mascareta de tela és eficaç és necessari comprovar en l'etiqueta que compleixen amb la normativa europea UNE-EN 0065 i que tenen recomanacions de rentada, rebutjant aquelles que no suportin més de cinc. També podríem trobar-nos amb el número CWA17553, que igual que l'anterior significa que té una filtració major o igual a 90%. A més certifica que està homologada, testada i fabricada segons estàndard.

D'aquesta manera, les mascaretes higièniques reutilitzables aconsellades són aquelles que estan homologades, compleixen la normativa i estan testades. També poden ser utilitzades de manera ocasional, les mascaretes d'elaboració casolana que han usat els materials autoritzats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

Encara que no estan homologades, ni testades i no compleixen la normativa, resulten efectives perquè compten amb els materials adequats per a protegir-nos. En tot cas, cal recordar que aquestes mascaretes higièniques reutilitzables només impedeixen la sortida de possibles partícules infeccioses, és a dir, no protegeix del contagi. Les persones que vulguin optar per una mascareta que els protegeixi davant persones contagiades hauran d'optar per una FFP2 o una KN95.