Ministres i alcaldes destaquen la necessitat de reduir la mobilitat durant el pont

Caballero ha reclamat informació directa als ajuntaments i així poder actuar ràpidament

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, posant-se la mascareta en una roda de premsa a Madrid
El ministre ha fet una referència específica a la ciutadania i ha traslladat la necessitat de reduir la mobilitat| Cedida

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la titular de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, han mantingut aquest dimarts una trobada amb alcaldes i alcaldesses de les principals ciutats de l'Estat, en la qual han coincidit en la necessitat de reduir la mobilitat i limitar els contactes socials durant el pont de l'1 de novembre.

Amb motiu de l'estat d'alarma que regeix en tot el país des que així ho aprovés el Consell de Ministres diumenge passat, els ministres Illa i Darias s'han citat amb els regidors d'aquests municipis així com amb la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

La necessitat de reduir la mobilitat

Aprofitant la proximitat del pont de l'1 de novembre, els ministres i Caballero han fet una referència específica i conjunta per a traslladar a la ciutadania la necessitat de la reducció de la mobilitat i la limitació dels contactes socials. Així mateix, Illa ha apel·lat al «paper fonamental» de les entitats locals per a actuar de manera coordinada i des de la unitat, amb missatges «unívocs i clars» per a controlar la pandèmia del coronavirus.

Davant això, Caballero ha reclamat informació directa als ajuntaments i així poder actuar ràpid «sense haver d'esperar que les Comunitats Autònomes facilitin les dades d'incidència en els municipis».

«Compartim la gravetat de la situació actual i volem poder actuar amb agilitat, des de la col·laboració, la unitat i la sensatesa», ha subratllat Caballero. A aquest respecte, Illa ha recordat que ja es va acordar que les CCAA han de traslladar informació i «mantenir contacte fluid amb els municipis del seu àmbit territorial i amb les Federacions de Municipis de cada Comunitat». 

Reunió de ministres i alcaldes

En aquesta reunió, a més de Caballero, Illa i Darias, han participat els alcaldes que formen part de la Junta de Govern de la FEMP i els primers edils de Barcelona, València, Sevilla, Màlaga, Las Palmas de Gran Canaria i La Palma; el President de la Diputació d'Almeria; els Presidents de la Comissió de Salut Pública de la FEMP, i Alcalde de Tres Cantos, i de la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables, i Alcalde de Burgos; i el Secretari General de la FEMP.

Segons ha informat Sanitat en un comunicat, en la reunió han destacat el contingut de la 'Guia d'actuacions de resposta davant la Covid-19', aprovada la setmana passada en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), i que servirà de referència a les comunitats autònomes per a prendre decisions en funció dels diferents escenaris.

Missatge de preocupació

El ministre Illa ha traslladat un missatge de preocupació per la situació a Espanya i Europa. Així mateix, ha assenyalat que l'evolució de l'epidèmia té caràcter territorial perquè la situació no és homogènia, sinó que presenta trets territorials que requereixen solucions diferents. Per part seva, la ministra de Política Territorial i Funció Pública ha remarcat aquesta reunió amb l'administració local i la necessitat que es continuïn produint contactes periòdics.

Fa unes setmanes, els ministres van celebrar una altra trobada en el qual van anunciar la distribució per part del Govern d'Espanya de 15 milions de màscares, a través de la FEMP i d'organitzacions socials, amb l'objectiu de fer costat a les entitats locals i a les famílies més necessitades, coincidint amb la inauguració del curs escolar.


Comentaris

envia el comentari