Un control dels Mossos d'Esquadra

Catalunya entra a la travessa: les comunitats que poden demanar el confinament

Aquesta setmana els presidents autonòmics han de decidir què faran, ja que el govern de Sánchez ha delegat responsabilitat en ells

La Comunitat de Madrid, Andalusia i Castella i Lleó estudiaran al llarg d'aquests dies si apliquen en els seus territoris un confinament perimetral per a limitar els moviments de cara al pont de l'1 de novembre. Aquest tancament ja està en vigor des d'aquest dimarts al País Basc, Navarra, Aragó i La Rioja, mentre que Astúries se sumarà aquest dimecres.

La situació de cada autonomia

Catalunya. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, no ha concretat quines seran les pròximes mesures que adoptaran per a frenar els contagis de coronavirus i ha demanat esperar que el Procicat avaluï la situació, encara que ha advertit que difícilment seran «mesures de relaxació» d'acord amb les últimes xifres.


Andalusia. El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, s'ha posicionat a favor de tancar perimetralment la Comunitat Autònoma de cara al pont de l'1 de novembre: «Sóc molt pessimista sobre la possibilitat de mantenir la comunitat oberta aquest cap de setmana». Això sí, la decisió de si es tanca o no Andalusia es prendrà demà.

Aragó. El confinament perimetral a Aragó ha entrat en vigor aquest dimarts i, en principi s'estendrà fins al pròxim 9 de novembre. Les tres capitals de província -Osca, Saragossa i Terol-- ja estaven tancades des de la setmana passada, que es manté, de manera que els habitants de la resta de municipis poden transitar lliurement dins d'Aragó, però no podran entrar ni sortir de la Comunitat excepte per causes justificades.

Astúries. Per la seva banda, a Astúries, el tancament perimetral de la comunitat autònoma entrarà en vigor en la matinada del dimarts al dimecres, a partir de les 0.00 hores. D'altra banda, el toc de queda a la regió serà des de les 0.00 fins a les 6.00 hores.

Balears. La presidenta del govern balear, Francina Armengol, no ha fet referència a un confinament perimetral de les illes. Respecte al toc de queda, l'executiu autonòmic ha retardat el seu horari de 0.00 a 6.00 hores.

Canàries. Les Illes Canàries han quedat excloses d'aquest possible confinament perimetral i de la limitació horària que s'imposa en tot el país i que estableix la restricció de moviments entre les 23.00 hores i les 06.00 hores, una mesura de la qual Canàries havia sol·licitat quedar exempta per les seves bones dades epidemiològiques.

Castella i Lleó. Per al moment, el president de la Junta, Alfonso Fernández Mañueco, no descarta la possibilitat que es pugui decretar el confinament perimetral de Castella i Lleó, com ja han fet altres territoris limítrofs, com Astúries, Aragó, Navarra o La Rioja, i, tot i que encara no s'ha pres la decisió, veu «possible» el tancament de la Comunitat.

Castella-la Manxa. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha confirmat que de moment no hi haurà més canvi ni cap limitació afegida a la qual ja ha plantejat el govern d'establir el toc de queda.

Cantàbria. El govern de Cantàbria assegura que «de moment» no s'ha plantejat confinar el territori, ja que la pressió hospitalària encara «no és aclaparadora».


Extremadura. El conseller de Sanitat i Serveis Socials de la Junta d'Extremadura, José María Vergeles, ha considerat aquest dimarts que en l'actualitat «és prematur pensar en un tancament perimetral d'Extremadura», encara que «això no significa que l'eina no sigui aquí damunt», i que en algun moment hagin d'utilitzar-la.

Euskadi. El govern basc, un dels primers a demanar l'estat d'alarma, limitarà l'entrada i sortida de persones en el territori d'Euskadi, així com els accessos i sortides dels municipis en els quals els ciutadans tinguin fixada la seva residència.

Galícia. Les autoritats sanitàries de Galícia no tenen de moment «damunt de la taula» la possibilitat de decretar un tancament perimetral de tota la comunitat, segons ha transmès en roda de premsa el conseller de Sanitat, Julio Garcia, qui també assenyalat que aposta per vigilar «detalladament» l'evolució d'unes certes comarques.

La Rioja. La comunitat de La Rioja ha anunciat aquest dimarts el confinament perimetral de Logronyo i Arnedo, a més del tancament l'hostaleria i restauració durant un mes d'aquestes localitats. Aquestes mesures se sumen al tancament perimetral de la regió que es va decretar des de les 0.00 hores del passat 23 d'octubre fins a les 00.00 hores del 7 de novembre i que la Sala contenciosa administrativa del TSJR ho va ratificar dilluns passat.

Navarra. Similar és el cas de Navarra, que va iniciar el confinament del seu territori a les 00.00 hores del passat 22 d'octubre i fins al 4 de novembre, el Tribunal Superior del qual va ratificar l'ordre foral per la qual limita l'entrada i sortida de la Comunitat foral, excepte per motius laborals o sanitaris, i que també ordena el tancament dels establiments d'hostaleria i restauració, mesura que aquest dimarts ha estat avalada pel TSJN.

Múrcia. Per la seva banda, el president de la regió murciana, Fernando López Miras, va assenyalar sobre la possibilitat que s'instal·li el tancament perimetral del territori el seu desig d'«evitar el tancament total, com ha ocorregut en altres CCAA», però per a això, va insistir, en la necessitat d'aplicar i complir totes les mesures que dictaminin els experts.

Madrid. El govern de la Comunitat de Madrid, que presideix Isabel Díaz Ayuso, decidirà entre aquest dimarts i demà «amb mesura i criteri» si dur a terme el tancament perimetral de l'autonomia després de debatre'l amb tècnics de Sanitat i amb altres presidents autonòmics, principalment els de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, i Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. Ayuso ha considerat que amb les dades actuals l'autonomia podria continuar oberta, però advoca per sospesar la decisió pensant «cap endavant».

Comunitat Valenciana. El president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, ha sostingut aquest dimarts que «si fos necessari» es tancarà la regió abans del pont de Tots els Sants, però ha matisat que en aquests moments no li ho plantegen perquè primer s'ha d'estudiar com evoluciona la pandèmia i els efectes que té la implantació de la restricció de la mobilitat nocturna i la limitació de les reunions a sis persones.

Ceuta i Melilla. El govern de la Ciutat Autònoma de Melilla va endurir des de la passada nit el toc de queda a Melilla en avançar de les 23.00 a les 22.00 hores de la nit la prohibició de circulació i avançarà el tancament dels establiments d'alimentació de les 22.00 a les 21.00 hores. Per la seva banda, el govern de Ceuta, no s'ha pronunciat sobre la possibilitat de confinar perimetralment la ciutat autònoma.