Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Elefants del Zoo de Barcelona

El Zoo de Barcelona nega matar els animals per gestionar les poblacions del parc: «És una falsedat»

La plataforma ZOOXXI denuncia que el Zoo incompleix l'ordenança i l'acusa d'ocultar informació

Elefants del Zoo de Barcelona
El Zoo nega matar els animals per gestionar les poblacions del parc | EP

El Zoo de Barcelona nega matar els animals per gestionar els grups o poblacions del parc. Així ho ha assegurat aquest dimarts després que la plataforma ZOOXXI hagi apuntat que podrien continuar fet servir aquest mètode, anomenat 'culling', tot i que va quedar prohibit en l'ordenança aprovada l'any passat.

Fonts del Zoo i de l'Ajuntament de Barcelona apunten: «Parlar de 'culling' és una falsedat i una ofensa als professionals del Zoo de Barcelona que dediquen la seva vida a la protecció i la cura dels animals». Aquests mateixos també indiquen que s'està aplicant l'ordenança «en el ritme que les circumstàncies que ens afecten a escala mundial ens ho permeten». Ara bé, la plataforma impulsora dels canvis al Zoo denuncia que l'estan incomplint i demana la dimissió de la direcció.

El Zoo assegura que cap de les morts dels animals en els darrers mesos ha estat per 'culling', sinó per «mort natural» o per «eutanàsia mèdica», sempre en el cas que el benestar dels animals es veiés compromès de forma inacceptable per situacions mèdiques. 

El Zoo assegura que el benestar animal és el seu «primer objectiu»

Les mateixes fonts apunten que «molt sovint no és possible dictaminar fefaentment -de forma clara o indubtable- una causa de la mort, ja que aquesta es pot deure a la confluència de nombrosos factors» però, remarquen que no és «en cap cas 'culling'». El Zoo també destaca que el benestar animal és el seu «primer objectiu» i que els seus exemplars «estan molt ben atesos seguint els més alts criteris internacionals».

L'ordenança aprovada el maig del 2019 i que va entrar en vigor el juliol de l'any passat amb una moratòria d'un any aboleix la pràctica del 'culling' i estableix que només es posarà fi a la vida d'un animal de forma intencionada, mitjançant eutanàsia, «per alleugerir el patiment davant un problema de salut incurable i per evitar un patiment intractable».

En una roda de premsa per fer balanç del compliment de l'ordenança quinze mesos després que entrés en vigor, la plataforma ZOOXXI ha advertit d'«episodis de mortalitat molt estranys» dels animals en els darrers mesos en el recinte, com diverses morts d'ocells en poc temps en una mateixa instal·lació. La plataforma impulsora dels canvis al Zoo considera que les respostes que han rebut sobre la mort d'aquests animals són poc creïbles o incoherents i per això sospiten que encara podria estar fent 'culling'.

Sobre el compliment de l'ordenança, al·leguen que estan fent el treball tècnic i que tenen «algun projecte» sobre la taula, com el d'Hàbitats Mediterrània, pendent de ser aprovat pel Comitè Científic i Ètic (CCE), que es nomenarà en les setmanes vinents.

Les mateixes fonts assenyalen que s'ha treballat una proposta de reglament intern del comitè, que encara no s'ha aprovat, i que un cop aquest òrgan es trobi en ple rendiment, es tractaran els temes relatius als Plans d'Hàbitats i espècies, un dels aspectes contemplats a l'ordenança. Per la seva banda, ZOOXXI considera que la pandèmia del coronavirus no pot justificar l'incompliment generalitzat de la nova ordenança, quinze mesos després de la seva aprovació.

Quant a la feina feta els darrers mesos, les mateixes fonts destaquen que el Zoo ha trobat destinació per als dofins que estaven al recinte complimentant el mandat municipal i s'ha inaugurat la Sabana Sahel que «eleva els nivells de benestar animal de les espècies que integra».