Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona sorpresa amb les mans a les galtes sobre un fons groc amb un símbol de suma i una lletra C en un cercle.

Canvi radical a MasOrange: ningú no dona crèdit al que acaba de passar

Masorange, el grup creat després de la fusió d'Orange i MásMóvil, presenta un ERO per a gairebé 800 treballadors

En un gir inesperat, Masorange, l'empresa resultant de la fusió entre Orange i MásMóvil, ha presentat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) voluntari. Afectarà prop de 800 treballadors, cosa que representa aproximadament el 10% de la seva plantilla. Aquest moviment sorprèn molts, ja que la companyia havia assegurat anteriorment que no faria acomiadaments després de la fusió.

Tot i això, amb aquesta decisió, Masorange segueix els passos d'altres grans operadores del sector. Movistar i Vodafone també van implementar mesures similars al llarg del 2024.

La raó principal que els ha portat a presentar aquest ERO és la duplicitat de funcions que va sorgir després de la fusió d'Orange i MásMóvil. En unir les dues companyies, moltes àrees de treball se solapen. Això ha portat l'empresa a prendre la decisió de reduir la plantilla per millorar l'eficiència operativa i reduir costos.

L'aparador d'una botiga Orange, i un home emportant-se les mans al cap
A Orange no comptaven amb aquesta notícia tan negativa | Billion Photos, Europa Press

Aquest ajustament laboral, encara que majoritàriament de caràcter voluntari, representa un cop per als empleats. Confiaven en la promesa inicial de la companyia de no recórrer a acomiadaments.

El sector de telecomunicacions, en crisi de reestructuració

La mesura presa per Masorange no és pas aïllada. S'emmarca dins una tendència més àmplia de reestructuració al sector de les telecomunicacions a Espanya durant el 2024.

A principis d'any, Movistar, la marca comercial de Telefónica, va presentar un ERO que va afectar 3.393 empleats. Tots mitjançant sortides voluntàries. Poc després, Vodafone també va seguir el mateix camí, amb un ERO que va implicar 667 sortides voluntàries i 231 forçoses.

Anteriorment, altres companyies com Avatel també es van veure obligades a reestructurar-se. La pressió per mantenir la rendibilitat en un entorn amb preus a la baixa ha empès aquestes empreses a prendre decisions difícils. En el cas de Masorange, la necessitat d'optimitzar recursos després de la fusió ha estat la causa principal d'aquest ERO.

L'impacte de l'ERO a Masorange i el futur del sector

La presentació de l'ERO per part de Masorange podria tenir un impacte significatiu en la reputació. Encara que és voluntari, molts empleats se senten traïts per la manca de compliment de la promesa inicial de no fer acomiadaments després de la fusió. A més, aquesta mesura podria influir en les percepcions dels consumidors i la confiança dels inversors.

Una dona amb expressió preocupada davant d'un cartell de Vodafone i un logotip de Movistar en un cercle vermell.
Movistar i Vodafone ja havien aplicat EROs amb anterioritat | Dean Drobot, Vodafone, Movistar

En termes d'impacte al mercat, aquesta reestructuració podria donar a Masorange la flexibilitat necessària per competir amb els rivals principals. Això no obstant, la incertesa i la desconfiança generades podrien dificultar la integració i el creixement de l'empresa a curt termini.

El grup ha pres el mateix camí que els seus competidors. Presenta un ERO que busca ajustar la seva estructura organitzativa després de la fusió d'Orange i MásMóvil. Tot i que les sortides són voluntàries, la decisió contradiu les promeses prèvies de la companyia i se suma a una sèrie de reestructuracions al sector de les telecomunicacions a Espanya.