Imatge d'una persona comptant bitllets de 50

Vigila els teus estalvis: el màxim de diners en efectiu que pots guardar a casa

Tindràs un problema amb Hisenda si superes aquesta quantitat

Des de fa uns anys, la sempre temuda Hisenda té el focus posat en què fem els ciutadans amb els nostres diners en efectiu. L'Agència Tributària és l'organisme que gestiona els nostres impostos i mira amb lupa els moviments que fem amb els diners en metàl·lic.

El cas és que sempre està pendent de seguir de prop el que fem amb les monedes i els bitllets d'euro. Una de les raons per les quals Hisenda té entre cella i cella els diners en efectiu, és per evitar el blanquejament del narcotràfic. També vol frenar la venda d'armes, igual que el frau o el desfalc.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Molts estalviadors tenen el costum de guardar els seus diners a casa, com se sol dir 'sota el matalàs'. És ben cert que, en moltes ocasions, aquest és un gest que es duu a terme de forma literal.

La quantitat màxima de diners en efectiu que podeu desar a casa

El cas és que si tenim aquesta norma de guardar els diners a casa i no en un compte corrent del banc, aquesta pràctica no és, en cap cas, il·legal. I tampoc cal pagar un extra d'impostos per això.

Mans agafant un ventall de bitllets d'euro
Coneix com actua Hisenda per evitar els fraus | Getty Images

Qualsevol que vulgui guardar els diners sota el matalàs està en tot el seu dret, però cal saber algunes indicacions per no veure's les cares amb l'Agència Tributària.

Ningú vol tenir problemes amb Hisenda encara que aquesta pràctica sigui legal. Però la comesa d'aquest organisme de l'Estat també és enregistrar tots els moviments que es fan en efectiu. Els moviments d'aquest tipus són analitzats amb detall pels funcionaris d'Hisenda. Aquests registren i analitzen cadascuna de les operacions amb diners efectius que compleixin una sèrie de premisses.

Hisenda posa la lupa als moviments de diners en efectiu

Per a aquest seguiment, segons l'article 93 de la Llei General Tributària, les entitats financeres es veuen obligades «a proporcionar a l'Administració tributària tota mena de dades. També informes, antecedents i justificants amb transcendència tributària relacionats amb el compliment de les mateixes obligacions tributàries. O bé deduïts de les seves relacions econòmiques, professionals o financeres amb altres persones».

Imatge d'una oficina d'Hisenda
Hisenda et permet tenir 100.000 euros en efectiu | Europa Press

Així doncs, els bancs que operen al nostre país informen l'Agència Tributària de tots i cadascun dels moviments. Parlem d'aquells que superin una retirada o un ingrés de més de 3.000 euros. A més, també han de comunicar a Hisenda qualsevol classe d'operació en què es facin servir bitllets de 500 euros. Sens dubte, Hisenda ho té tot a la mà per detectar moviments sospitosos.

Aquests són els màxims diners en efectiu que pots tenir a casa teva

Amb tot, la informació que el banc donarà a l'Agència Tributària quan els donin un avís d'aquest tipus de moviments serà sobre els comptes corrents. I també sobre els dipòsits d'estalvi i terminis, comptes de préstecs i crèdits i altres operacions actives i passives.

Si parem a llegir la Llei 10/2010 del 28 d'abril, hi ha una quantitat màxima que una persona pot moure per Espanya. Un topall marcat per evitar, entre altres coses, el blanqueig de capitals i delictes com el finançament del terrorisme.

Així doncs, el màxim d'efectiu que una persona pot portar a Espanya són 100.000 euros. Per tant, ja saps la quantitat que no pots superar si tens la intenció de guardar els teus diners a casa.

Com podem evitar aquest seguiment tan exhaustiu d'Hisenda? És fàcil, fent una declaració correcta de la Renda cada any. I afegir a l'esborrany de rigor els diners en efectiu que hem guardat a casa. A més, hauràs d'especificar d'on ve l'efectiu perquè així Hisenda pugui executar la càrrega impositiva en qüestió.