Medi Ambient activa un avís preventiu per nivells alts d’ozó a les comarques tarragonines

L'ozó s'origina en condicions de temps estable, quan alguns gasos derivats de l'activitat humana reaccionen amb la radiació solar, i en nivells elevats pot incrementar la mortalitat diària entre els col·lectius vulnerables

Es pot superar el llindar del nivell d'ozó a les comarques del Camp de Tarragona
Es pot superar el llindar del nivell d'ozó a les comarques del Camp de Tarragona | Arxiu

El Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya preveu que els nivells d’ozó puguin ser superiors a 180 µg/m³ al Camp de Tarragona. Les condicions de temps estable, amb domini del sol, sense vent ni precipitacions, han afavorit l’aparició i l’acumulació d’aquest gas al voltant del Tarragonès, el Baix Camp i l’Alt Camp.

És precisament la reacció que provoca la radiació solar amb alguns dels gasos que es concentren en àrees urbanes i industrials, com l’òxid de nitrogen (NOx) i compostos orgànics volàtils (COV), el que ha propiciat l’aparició d’aquest gas en superfície.

Un gas tan bo com dolent per a la nostra salut

L’ozó és un gas que trobem de forma natural a l’atmosfera, concretament a l’estratosfera. A 20 km d’altura aquest gas forma una capa que impedeix que les radiacions ultraviolades (raigs UV) del sol penetrin l’atmosfera i ens afectin directament a la nostra salut. Ara bé, quan l’ozó apareix en superfíciepot provocar greus afectacions i problemes respiratoris, com ara una reducció de la funció pulmonar, l’agreujament d’estats d’asma o una inflamació de les vies respiratòries. En aquest sentit, les situacions de nivells alts d’ozó poden produir un increment de la mortalitat entre la població més vulnerable.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari