El Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya preveu que els nivells d’ozó puguin ser superiors a 180 µg/m³ al Camp de Tarragona. Les condicions de temps estable, amb domini del sol, sense vent ni precipitacions, han afavorit l’aparició i l’acumulació d’aquest gas al voltant del Tarragonès, el Baix Camp i l’Alt Camp.
AVÍS PREVENTIU per nivells alts d'#ozóCAT al Camp de #Tarragona segons @mediambientcat. Es preveu superar el llindar d'informació (>180 µg/m3) i s'assoliran nivells moderats d'ozó troposfèric per l'estabilitat atmosfèrica pic.twitter.com/vBvnJQOOIe
— CatInfo Tgn-Ebre (@Cati_Tarragona) 4 de septiembre de 2019
És precisament la reacció que provoca la radiació solar amb alguns dels gasos que es concentren en àrees urbanes i industrials, com l’òxid de nitrogen (NOx) i compostos orgànics volàtils (COV), el que ha propiciat l’aparició d’aquest gas en superfície.
Un gas tan bo com dolent per a la nostra salut
L’ozó és un gas que trobem de forma natural a l’atmosfera, concretament a l’estratosfera. A 20 km d’altura aquest gas forma una capa que impedeix que les radiacions ultraviolades (raigs UV) del sol penetrin l’atmosfera i ens afectin directament a la nostra salut. Ara bé, quan l’ozó apareix en superfíciepot provocar greus afectacions i problemes respiratoris, com ara una reducció de la funció pulmonar, l’agreujament d’estats d’asma o una inflamació de les vies respiratòries. En aquest sentit, les situacions de nivells alts d’ozó poden produir un increment de la mortalitat entre la població més vulnerable.