Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta el 18 d'abril de 2020

La medicació comuna i més efectiva que redueix les morts per coronavirus, segons Valentín Fuster

El director del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC) ha liderat un estudi centrat en millorar el pronòstic dels malalts de coronavirus
Dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta el 18 d'abril de 2020
Una de les principals complicacions que dificulta la recuperació dels pacients amb Covid-19 és la formació de coàguls de sang  | CatalunyaDiari

La diversitat dels símptomes, la virulència  amb què afecta determinades persones i les estranyes complicacions que presenta la Covid-19 han suposat un veritable repte per al personal sanitari. Per aquest motiu, les investigacions científiques  per millorar el pronòstic de les persones amb coronavirus i trobar noves vies de tractament estan actives a tot el món.

Una de les principals complicacions que dificulta la recuperació dels pacients amb Covid-19 és la formació de coàguls de sang  que pot provocar esdeveniments tromboembòlics potencialment mortals, com infarts o ictus.

Estudi a més de 3.000 persones

Recentment, un estudi publicat a 'The Journal of the American College of Cardiology' i liderat pel director del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), el doctor Valentín Fuster, ha extret resultats concloents  sobre aquesta afecció. La investigació realitzada en gairebé 3.000 persones confirma que els fàrmacs  que alenteixen la coagulació de la sang, anomenats anticoagulants, són capaços de millorar  la supervivència  de les persones hospitalitzades amb el virus, prevenint els possibles esdeveniments tromboembòlics.

Administrats per via oral, subcutània o intravenosa «els anticoagulants  poden tenir un paper important en la cura dels pacients amb la Covid-19 en prevenir possibles esdeveniments mortals associats, com atacs cardíacs, accidents cerebrovasculars i embòlia pulmonar» assenyalava Fuster.

Major supervivència dels pacients anticoagulats

La investigació es va realitzar a Nova York analitzant la taxa de supervivència  dels pacients ingressats en fins a cinc hospitals de la ciutat entre el 14 de març i l'11 d'abril de 2020. Dels pacients amb coronavirus  analitzats, 786 (28%) van rebre anticoagulació a dosis terapèutiques, presentant aquests malalts millors taxes de supervivència, tant dins com fora de l'UCI.

Entre els malalts que no van sobreviure, els tractats amb anticoagulants van morir després de 21 dies a l'hospital, mentre que els no tractats van sobreviure una mitjana de 14 dies. A més, el 62,7% dels pacients intubats que no van ser tractats amb anticoagulants  van morir, en comparació amb el 29,1% dels intubats amb tractament, unes estadístiques que indica que el tractament va tenir un efecte més gran en els pacients que van precisar ventilació assistida.

Sense més risc de sagnat

El resultat més important derivat d'aquesta investigació és que es va observar que el tractament  amb anticoagulants no va augmentar de manera significativa el risc de sagnats.

Tot i aquesta conclusió, el doctor Fuster assenyala que «l'ús dels fàrmacs anticoagulants  s'ha de considerar quan els pacients ingressen a Urgències i han donat positiu pel nou coronavirus, avaluant cada cas de forma individualitzada per tenir en compte el risc potencial de sagnat», apunta Fuster. La investigació  actual obre la porta a un altre estudi que abastarà fins a 5.000 persones afectades per coronavirus, continuant així amb la línia d'investigació centrada a millorar el pronòstic dels malalts  més greus.