Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'AEMPS llença una alerta per un medicament que ja ha provocat set morts a tot l'Estat

Es tracta del metotrexat, que s'utilitza en el tractament de la psoriasi i contra diversos tipus de càncer
El metotrexat és indicat per a tractar el càncer i malalties ocasionades pel sistema immunitari, com l'artritis reumatoide i la psoriasis
El metotrexat és indicat per a tractar el càncer i malalties ocasionades pel sistema immunitari, com l'artritis reumatoide i la psoriasi | farmaciainformativa

 

L'Agència Espanyola de Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) ha llençat una alerta sobre el metotrexat, per la mort de set pacients. L'organisme dependent del ministeri de Sanitat ha elaborat una nota informativa per explicar que s'han adoptat noves mesures en el medicament, després que es detectessin 55 reaccions adverses en els últims anys i fins i tot la mort de 7 pacients per la seva administració errònia.

El metotrexat és un medicament que evita la proliferació de cèl·lules i que s'utilitza contra la psoriasi i l'artritis, així com per algun tipus de càncer, com el de mama, d'úter, de pulmó o la leucèmia. En el comunicat, l'AEMPS explica que s'han donat centenars de casos en què aquest medicament ha estat administrat diàriament i no setmanalment, tal com indica la dosi recomanada, fet que ha provocat conseqüències greus en els pacients.

Dosi errònia

«Després de la revisió europea dels casos d'errors d'administració amb metotrexat, s'establiran noves mesures de prevenció d'aquest risc. Tot i els advertiments establerts, se segueixen produint casos de reaccions adverses greus, alguns d'ells mortals, a conseqüència de l'administració diària de metotrexat en lloc de setmanal», informa l'AEMPS.

A Espanya, al llarg dels anys, s'han notificat casos d'errors en els quals la dosi de metotrexat administrada al pacient no era la correcta, ocasionant la mort en alguns casos. Segons l'Agència governamental, s'ha informat en diverses ocasions sobre aquests errors i s'han actualitzat les advertències a professionals sanitaris sobre aquest risc, però «tot i això, s'han seguit notificant casos d'errors d'administració diària en comptes de setmanal», expliquen.

Les causes d'aquests errors d'administració poden ser diverses i aquests es poden produir tant en la prescripció, dispensació o en l'administració pel pacient. D'aquesta manera, l'AEMPS ha volgut llençar una alerta per tal d'«introduir noves mesures per minimitzar aquest risc, comunes per a tots els països de la UE, reforçant les ja adoptades en alguns d'ells».

També et pot interessar...