Imatge d'una habitació de l'hotel Sir Victor de Barcelona

Previsions pessimistes: La meitat dels hotels de Barcelona no obrirà aquest estiu

El sector hoteler de la capital catalana ha perdut 2.100 MEUR des de l'inici de la pandèmia, un 95% de la facturació habitual

El Gremi d'Hotels de Barcelona preveu que durant aquest estiu només el 50% dels hotels de la ciutat estiguin oberts. Ho ha dit aquest dijous el president de l'entitat, Jordi Mestre, en una entrevista al programa 'Aquí, amb Josep Cuní', en què ha afegit que alguns establiments preveuen obrir directament l'any 2022, tot i que ha assegurat que es tracta d'una xifra residual. Mestre ha definit la situació del sector de «dramàtica», reclamant una acceleració de la vacunació davant un nombre de reserves «molt escàs», tant de cara al Mobile World Congress (MWC) com pels mesos d'estiu.

Actualment només hi ha 131 hotels oberts a la ciutat de Barcelona, un 30% del total, amb ocupacions «baixíssimes» d'entre un 10% i un 15%. Abans de la pandèmia, a finals d'abril hi havia prop de 60.000 persones dormint a la capital catalana, una xifra que ara se situa al voltant de 2.000 pernoctacions. Els cinc primers mesos d'enguany han estat «perduts» i l'estiu, segons el Gremi d'Hotels, «no pinta gens bé», sense mobilitat i amb un percentatge baix de persones vacunades.

«Viure un estiu com l'any passat seria un desastre amb conseqüències nefastes pel sector», ha advertit Mestre. El president del Gremi d'Hotels ha situat l'estiu com a «l'última oportunitat» del sector hoteler per «remuntar», tot i que ha reconegut que, per ara, les previsions són «molt complicades». De fet, les reserves per aquest període són «escasses» i comporten també molta inseguretat per la flexibilitat de les cancel·lacions.

Uns 2.100 milions d'euros en pèrdues

El sector hoteler de Barcelona ha deixat d'ingressar 2.100 milions d'euros des de l'inici de la pandèmia, l'equivalent a un 95% de la facturació habitual. Actualment, només un 30% dels hotels estan oberts, amb caigudes de preus d'entre el 50% i el 60%, i un 90% dels treballadors del sector continuen afectats per un ERTO. «Vivim principalment d'un turisme internacional que no pot arribar i, per tant, no podem treballar», ha lamentat Jordi Mestre.

Per fer front a la situació actual, el Gremi d'Hotels ha destacat la importància de factors «clau» com l'acceleració de la vacunació, la difusió de Barcelona com una destinació segura i la reactivació de fires i congressos. En aquest sentit, Mestre ha defensat l'ampliació del recinte de Fira de Barcelona i ha assegurat que la institució és «cabdal» per a la recuperació del sector. 

Una altra de les dates marcades en el calendari del sector hoteler és la celebració del MWC. Per ara, el Gremi d'Hotel no disposa de dades sobre el nombre de reserves i preveu començar a tenir una idea del volum de clients a partir de la primera setmana de juny, amb «molta menys antelació» de l'habitual.