Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general de l'atenció en una de les UCI de l'Hospital Josep Trueta de Girona

Ho diu un estudi: Les seqüeles que pateixen la meitat de malalts ingressats per Covid

El treball conclou que cal fer un seguiment a llarg termini per la persistència de trastorns físics i psicològics

Un estudi revela que el 50% dels pacients que han estat hospitalitzats per Covid-19 encara presentaven símptomes relacionats amb la malaltia set mesos després. Aquesta és un dels principals resultats d'una investigació que ha elaborat l'Hospital de Barcelona i que publica la revista de la Societat Europea de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ESCMID), 'Clinical Microbiology and Infection'. Segons l'estudi, el 49% de 294 pacients amb una mitjana de seguiment de set mesos tenia trastorns psicològics; el 27%, astènia i el 10%, dispnea (dificultats per respirar).

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La investigació conclou que els pacients amb Covid-19 requereixen un seguiment a llarg termini a causa de la persistència de símptomes, especialment els que van tenir una pressió d'oxigen a la sang més baixa. L'article científic aporta informació inèdita del seguiment de pacients amb Covid-19 durant els set mesos posteriors a l'alta hospitalària. En molts àmbits de la pandèmia del coronavirus, les dades són molt escasses perquè encara no ha passat prou temps perquè es pugui construir evidència científica.

La doctora Yolanda Meije ha liderat la investigació

Després de la primera onada de la pandèmia, l'Hospital de Barcelona va obrir una consulta per a pacients que havien passat la Covid-19 que, a més d'una valoració clínica, incloïa un estudi radiològic i una analítica de sang. L'equip del Servei de Medicina Interna, liderat per la doctora Yolanda Meije, va posar en marxa l'estudi amb l'objectiu de descriure l'evolució dels pacients mesos després de l'hospitalització, identificar possibles seqüeles i buscar predictors que puguin ser útils en el tractament clínic a llarg termini.

El treball dels investigadors catalans es basa en el seguiment de 300 pacients tractats amb el mateix protocol durant l'ingrés; primer en consulta ambulatòria i, posteriorment, de forma telefònica. En el seguiment ambulatori, amb una mitjana de 45 dies després de l'alta, el 78% dels pacients tenien símptomes relacionats amb la malaltia (el 53% astènia; el 56% símptomes respiratoris) i el 40%, lesions radiogràfiques pulmonars residuals.

El 50% dels pacients va necessitar un seguiment mèdic especialitzat després de la primera consulta. Al cap de set mesos, la meitat dels pacients mostraven símptomes relacionats amb la malaltia, incloent-hi astènia, dispnea i trastorns psicològics.