Imatge d'un malalt en cadira de rodes a l'Índia, acompanyat de dos sanitaris

L'avís de l'OMS que torna a fer saltar les alarmes: «Podria passar»

El president de l'organisme internacional assegura que «les vacunes són part de la resposta, però no són l'única resposta»

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit que «el que està passant a l'Índia i al Brasil», en relació amb la descontrolada situació de la pandèmia de la Covid-19, «podria passar a altres llocs» si no es mantenen les mesures per a evitar els contagis. En aquest sentit, Tedros, en roda de premsa des de Ginebra, ha dit que «les vacunes són part de la resposta, però no són l'única resposta».

El màxim dirigent de l'organisme sanitari internacional de Nacions Unides ha alertat que «en les últimes dues setmanes s'han notificat més casos de Covid-19 a tot el món que durant els primers sis mesos de la pandèmia». Tedros ha assenyalat que «l'Índia i el Brasil representen més de la meitat dels casos de la setmana passada, però hi ha molts altres països a tot el món que s'enfronten a una situació molt fràgil».

El mecanisme COVAX ja ha enviat 50 milions de vacunes a 121 països

En la seva intervenció, ha agraït a Suècia la donació d'un milió de dosis de la vacuna d'AstraZeneca al Mecanisme COVAX, però ha demanat a la resta de països que també s'involucrin. Tedros ha detallat que COVAX ha enviat ja gairebé 50 milions de dosis de vaccins a 121 països i economies, però ha lamentat que «continua havent-hi greus limitacions de subministrament». «Resoldre aquest dilema exigeix un lideratge valent per part de les majors economies del món», ha insistit.

L'OMS estima que necessitarà «entre 35.000 i 45.000 milions de dòlars més l'any que ve per a vacunar a la majoria dels adults del món». Per això, Tedros ha recordat als països del G7 que «podrien mobilitzar ells mateixos una part substancial d'aquests fons i liderar un esforç global per a accelerar la vacunació contra la Covid-19 a tot el món».

En aquest sentit, l'exprimer ministre britànic Gordon Brown ha animat també als països més rics a donar dosis. «Per a protegir-nos localment, hem d'actuar globalment. No és caritat, és una qüestió de seguretat nacional», ha defensat.

Enèsima petició per alliberar les patents de les vacunes

Davant l'escassetat de dosis, Tedros ha tornat a reivindicar la necessitat d'alliberar les patents «La suspensió temporal de les patents de les vacunes seria molt important. Donem les gràcies a Sud-àfrica i a l'Índia per proposar-ho. Esperem que més països s'uneixin perquè això sigui una realitat. Si no fem servir ara totes les eines, quan serà? Estem en una situació sense precedents».

En aquest context, Bruce Aylward, assessor sènior de l'OMS, ha apuntat que COVAX espera rebre unes 20 milions de dosis procedents de l'Índia, en contrast amb les 100 milions previstes a causa de la gravetat de la pandèmia al país. «La bretxa que cal salvar és major. Esperem que la crisi a l'Índia passi perquè el país pugui exportar dosi de vacunes com feia abans», ha reconegut.