Desesperació a les meses electorals: «Més de 12 hores tancat, i en plena tercera onada»

Lamenten que l'Administració els obliga a incomplir les mateixes restriccions que els imposa

Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral
Un grup d'escollits per formar part de meses electorals demanen al Síndic que defensi el seu «dret a la salut» | Europa Press

Un grup de persones escollides per formar part de meses electorals en les properes eleccions al Parlament de Catalunya (previstes en un principi per al 14 de febrer a l'espera del que decideixi el TSJC sobre l'ajornament que proposava el Govern) han demanat empara al Síndic de Greus perquè defensi el seu «dret a la salut». 

Els signants de la carta recorden que des de l'inici de la pandèmia han hagut de complir tots les «obligacions i recomanacions sanitàries» ordenades per l'Administració, com ara la distància social, la mascareta, el confinament o el teletreball. 

Ara, però, les «80.000 persones» designades per formar meses es veuen «obligats per la mateixa Administració Pública a incomplir totes aquestes directrius».

Els signants recelen de les mesures de seguretat

Els signants de la carta lamenten haver d'estar «més de 12 hores en un local tancat» en «plena tercera onada» en contacte amb «centenars de persones», amb una franja horària per «rebre positius» i contactes estrets als quals «la mateixa Administració» obliga a fer quarantena.

Recelen, també, de les mesures de seguretat que proposa l'Administració, com ara la distribució d'EPI, o del fet que molts locals seran els habituals d'altres conteses electorals, «petits» i «sense la ventilació necessària».

No presentar-se a la mesa pot comportar presó i multes elevades

Per tot plegat consideren que estan davant d'una situació «d'alt risc» per a la seva salut i la de les seves famílies «sense cap tipus de defensa», i recorden que no presentar-se a la mesa pot comportar «penes de presó i multes bastant elevades».

Davant d'això, els signants de la missiva opinen que les administracions públiques infringeixen el seu «dret fonamental» a la salut recollits a la Constitució Espanyola.

El Síndic de Greuges reitera que les eleccions són un risc

Per la seva part, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va emetre un comunicat aquest dilluns en què alertava sobre el perill per a la salut pública que pot suposar celebrar les eleccions el 14-F, segons les conclusions d'una comissió d'experts formada per sanitaris i juristes per garantir el dret de vot.


Comentaris

envia el comentari