La situació de la grip a Catalunya aquest 2020 se situa en un nivell inferior al d'anys anteriors després que els hospitals catalans, que tracten afectats per infeccions respiratòries agudes, no hagin aïllat cap virus gripal fins al passat 22 de novembre.
Setmanalment la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de la Generalitat comprova quina és la situació de la grip per tal d'anticipar-se a l'arribada de l'epidèmia que es produeix cada any. Segons les últimes dades recollides, del 16 al 22 de novembre es van analitzar un total de 22 mostres de casos sospitosos, 13 d'elles eren de menors. Els resultats van determinar que 4 van ser adenovirus, 2 rinovirus, 2 de SARS-Co-V-2 i dos per metapneumovirus, però cap de les mostres va ser de virus gripal.
Així doncs, segons les dades recollides per la subdirecció general, des de l'inici de la temporada el percentatge de virus aïllats més alt ha estat de rinovirus (17,3%), seguit del SARS-CoV-2 i de l'adenovirus amb un 9,3% respectivament.
La grip encara no ha fet acte de presència
Aquesta està sent una temporada atípica a causa de la pandèmia del coronavirus que ens afecta des de gairebé inicis d'any i que ens ha portat a utilitzar certes mesures per intentar evitar la seva propagació. En aquest sentit, els experts consideren que l'ús de mascaretes i les mesures d'higiene imposades, així com la distància de seguretat i la ventilació han estat factors claus per fer que el virus de la grip encara no hagi aparegut aquest any. De fet, confien que gràcies a les mesures anticovid la presència de la grip sigui molt menor a la dels darrers anys tot i que encara queda esperar que arribin els dies més freds per veure com evoluciona.
Malgrat que no s'ha trobat cap virus de la grip, els centres de catalans sí que han comunicat alguns casos que podrien ser sospitosos de grip tot i que la xifra no arribaria a l'1,3 per cada 100.000 habitants. És per això que des de les autoritats sanitàries es considera que la incidència del síndrome gripal es mantindrà al voltant dels 5-8 casos per 100.000 habitants. Enguany, es considerarà epidèmia quan els casos de grip superin els 76,2 per cada 100.000 habitants.
Excés de mortalitat atribuïble al coronavirus
En els informes compartits per la subdirecció general es pot veure que del 6 d'octubre al 18 de novembre, el percentatge d'excés de mortalitat a Catalunya es va situar en un 28%. Durant aquest període, el grup de població més afectat van ser els majors de 74 anys (33%).
D'aquesta manera, entre el període de temps esmentat, es van produir un total de 9.452 defuncions, un excés de mortalitat que s'atribueix al coronavirus, ja que, en anys anteriors, sense la pandèmia, s'havia registrat una mitjana de 7.360 morts. Aquest excés de mortalitat afecta més a les dones, amb un 37%, que als homes amb un 33%-