Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
muntatge mercadona i mans teclejant al mòbil dins un cercle vermell

Mercadona alerta d'un nou frau a les xarxes socials en què suplanten la seva identitat

Els estafadors es fan passar pel famós supermercat amb l'objectiu de robar dades personals i financeres

Mercadona ha alertat d'un nou frau que cal tenir en compte. El supermercat ha confirmat que hi ha una estafa que es reprodueix a través de les xarxes socials i també arriba a WhatsApp.

L'objectiu dels ciberdelinqüents és enganyar les víctimes suplantant la identitat de la famosa cadena. En aquest cas, l'estafa es basa en oferir recompenses a canvi de compartir una falsa promoció.

Així és la nova estafa en què suplanten Mercadona

A través d'un missatge molt convincent, els delinqüents aconsegueixen que les víctimes piquin. Aquest missatge porta el logotip de Mercadona acompanyat d'un enllaç que porta a una pàgina web fraudulenta.

Mans d'una dona sostenint un mòbil amb el logo enmig de WhatsApp, de fons un ordinador
L'estafa es porta a terme per les xarxes socials, arribant fins i tot a WhatsApp | Getty Images

En ella es pot llegir: "Mercadona - World Food Safety Day Limited Time Event". Aquest títol fa creure els usuaris que se celebra el Dia de l'Alimentació. Per aquest motiu, es duu a terme una promoció amb què es poden guanyar diversos premis.

L'objectiu dels estafadors és obtenir dades personals i financeres de les víctimes. Quan es fa clic a l'enllaç per completar l'enquesta, els estafadors podran accedir a tota mena d'informació, com ara el telèfon, l'adreça, el correu electrònic o les dades bancàries.

Després, els delinqüents poden utilitzar aquesta informació per realitzar altres fraus i fins i tot per vendre les dades al mercat negre. Per això cal tenir molta cura.

La resposta de Mercadona davant aquesta estafa

Amb l'objectiu de desmentir aquesta mentida, el supermercat ha confirmat que tot plegat és una estafa. A través dels seus canals oficials, han compartit: "A Mercadona no organitzem cap mena de promoció i/o sorteig. S'està utilitzant la nostra marca i imatge sense la nostra autorització".

Muntatge d'un carretó de la compra i un ciberdelinqüent
Mercadona ha desmentit qualsevol tipus de promoció, indicant que això és una mentida i una estafa | Danilin de Getty Images Signature, Thomaguery

A més, indiquen: "Et recomanem que no facilitis les teves dades bancàries i/o de targeta bancària, ni cap altra dada personal, ni facis cap pagament. Estem treballant per evitar aquest tipus de fraus".

És recomanable, per tant, no fer clic a enllaços que puguin semblar dubtosos. Molt menys, si provenen de pàgines no oficials.

Què fer si caus a l'estafa?

Si ja has fet clic a l'enllaç i proporcionat informació personal, és important actuar ràpidament. Aquí et deixem alguns passos a seguir:

  • Canvia les contrasenyes: modifica les contrasenyes dels comptes de correu electrònic i qualsevol altre compte que pugui estar compromès.
  • Contacta amb el teu banc: informa la teva entitat sobre què ha passat perquè puguin prendre mesures preventives.
  • Informa les autoritats: denuncia l'incident a la policia perquè puguin investigar i prendre accions contra els estafadors.