Vista del nou model de botigues Mercadona

Mercadona celebra un any de la seva transformació per a «continuar cuidant el planeta»

L'Estratègia 6.25 de Mercadona té com a objectiu reduir el plàstic i tenir cura del medi ambient

Mercadona celebra un any del naixement de l'Estratègia 6.25, que té com a principal objectiu la reducció de l'ús de plàstic  a les seves instal·lacions i botigues. La companyia valenciana no ha fet més que començar i segueix apostant de ple per tenir cura del planeta. L'estratègia té diferents objectius, als quals Mercadona vol arribar a 2025. El principal és reduir un 25 per cent el plàstic dels seus envasos, i el segon és que el plàstic sigui reciclable i, l'últim, reciclar tots els seus residus plàstics.

El súper ja ha eliminat les bosses de plàstic d'un sol ús i ha donat pas a les bosses compostables. Així, evita generar 2.400 tones de plàstic anuals. També ha eliminat els productes fabricats amb plàstic d'un sol ús. En comptes d'aquest material, ara es pot trobar parament sostenible, que segons explica el supermercat, està «fabricat amb materials més respectuosos amb el medi ambient». Amb el canvi, es podran reduir 3.000 tones de plàstic cada any.

A més, segons indica la companyia valenciana, durant els següents anys s'utilitzaran envasos reciclables. També «se seguirà reduint el plàstic en els envasos de marca pròpia en col·laboració amb els seus proveïdors», segons indica Mercadona.

Exemples de l'estratègia de Mercadona

Així, la companyia endega diferents estratègies per poder reduir el plàstic dels seus envasos. Un exemple clar del canvi que s'ha proposat la cadena és el de totes les càpsules de cafè Hacendado. Abans es posaven en una bossa de plàstic, i ara, es poden trobar en caixes de cartró. A més, Mercadona també pot presumir que ha reduït el plàstic en les pròpies càpsules, la qual cosa suposa «una reducció total de 783 tones a l'any».

Un altre exemple són les bosses d'entrepà, que abans eren de plàstic i, ara, de paper. Això equival a la reducció de 186 tones anuals. Per la seva banda, els ambientadors de varetes de la companyia ara es troben en un envàs de vidre, cosa que implica la reducció de 160 tones a l'any. Aquests són només alguns dels exemples de l'estratègia de Mercadona, que «aposta per fomentar l'economia circular i la reutilització dels materials i recursos».

Exemples dels canvis de Mercadona
Exemples dels canvis de Mercadona | Agència

La inversió milionària de Mercadona per tenir cura del Planeta

Segons explica Mercadona en una nota de premsa, ja s'han complert dues primeres accions del seu pla. A més, també ha aconseguit convertir els seus establiments en 6.25. Aquestes «Botigues 6.25» compten amb diferents novetats a diferència de les botigues d'abans. Entre elles, podem trobar que als clients se'ls ofereix informació sobre reciclatge, noves bosses de secció o papereres per reciclar a la secció de punt per Menjar.

A més, segons afegeix Mercadona, «s'ha millorat el sistema de gestió de residus, i s'ha ampliat amb la recollida de càpsules de cafè». Per aconseguir tot això, Mercadona ha invertit 30 milions d'euros, ja que l'Estratègia 6.25 de Mercadona suposa fer diversos canvis en els processos de supermercat. «Des del redisseny dels envasos del futur en coordinació amb els proveïdors, a l'adaptació de les botigues i la logística» afegeix Mercadona.

Així, el supermercat preveu invertir més de 140 milions d'euros en els següents quatre anys, per poder aconseguir els objectius de l'estratègia. La companyia valenciana també destaca que l'any passat va poder reciclar 12.000 tones de film de plàstic. De totes elles, 3.000 van ser reutilitzades per fer bosses reutilitzables de compra, i així, s'evita l'ús de 180 000 tones anuals de materials no reutilitzables.

Els seus sistemes de reciclatge i reutilització, les estratègies per no desaprofitar aliments, la redistribució d'excedents i l'Estratègia 6.25 tenen un gran resultat. En total, Mercadona aconsegueix recuperar més de 250.000 tones de materials reciclables, que «passen a ser de nou matèries primeres en cicles productius i permeten avançar de forma eficient cap a l'economia circular». El supermercat valencià també compta amb una secció a la seva pàgina web on es pot llegir tot sobre la seva Estratègia 6.25.