Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Mercat d'Antiquaris, Brocanters i Col·leccionistes de Reus es fa cada dissabte

El Mercat d'Antiquaris de Reus, un pou d'objectes que guarden històries

Cada dissabte una setantena de paradistes s'apleguen al passeig de Prim per vendre tota mena d'objectes

Mercat antiquaris Reus
El mercat d'antiquaris de Reus és un dels més importants de la comarca | Angel Ullate

 

Una setantena de paradistes cada dissabte s'apleguen al passeig de Prim amb un únic objectiu: vendre antiguitats, relíquies i objectes de col·leccionista. Es tracta del Mercat d'Antiquaris, Brocanters i Col·leccionistes a Reus, on des de fa dècades els paradistes munten cada dissabte la seva paradeta. El públic d'aquest mercat és molt divers; des del col·leccionista que va a la cerca de la peça més desitjada, el turista que visita la ciutat o simplement aquelles persones que passegen un matí de dissabte.

El Mercat d'Antiquaris, Brocanters i Col·leccionistes de Reus es fa cada dissabte
El Mercat d'Antiquaris, Brocanters i Col·leccionistes de Reus es fa cada dissabte | Angel Ullate

 

El Mercat ha passat per diversos punts de la ciutat

El Mercat d'Antiquaris, Brocanters i Col·leccionistes de Reus en un primer moment  va començar a realitzar-se a les Peixateries Velles, però ràpidament es va canviar d'ubicació, ja que l'espai es quedava petit per la gran quantitat de parades.

Seguidament es va traslladar al passeig de Sunyer, després al passeig de Prim però des de l'altura del carrer de Mare Moles fins a la plaça de la Pastoreta. Des dels últims anys, el mercat s'ha traslladat una mica més amunt i  es desenvolupa al passeig de Prim, però des de la plaça de les Oques fins a l'altura del carrer de Mare Moles.

Durant tot el matí es venen objectes diversos i antics
Durant tot el matí es venen objectes diversos i antics | Angel Ullate

 

Objectes que alberguen històries

En aquest mercat es poden trobar objectes de tota mena. Hi ha parades de llibres on segurament hi haurà exemplars inèdits, parades de monedes vingudes de tots els racons del món i d'èpoques diferents, de cintes de casset i vinils per col·leccionistes o la decoració perfecta per un pis d'estil vintage. Objectes que guarden una història, una trajectòria o que han estat especials  pels seus propietaris.

Aquesta mena de mercats de cap de setmana no és necessari tenir llicència. Els paradistes estan  autoritzats a muntar la parada al passeig de Prim, sempre que paguin la quota que els dictamina l'ajuntament de Reus. D'altra banda, es comprometen a exhibir els objectes de manera homogènia, sota un cobretaula vermella i sense que estiguin els elements un damunt de l'altre.

Una setantena de paradistes participen al Mercat d'Antiquaris de Reus
Una setantena de paradistes participen al Mercat d'Antiquaris de Reus | Angel Ullate

 

Els paradistes donen el toc emotiu al Mercat

El més particular d'aquest mercat no són els objectes, sinó les persones que hi ha darrere dels aparadors. Cada dissabte es lleven ben d'hora per preparar la paradeta. Els paradistes són de perfils molt diferents; des de la  persona jubilada, al fanàtic del col·leccionisme, al fill de l'antic paradista o les persones que busquen aconseguir un suplement al seu sou.

23 anys de col·leccionisme cinematogràfic a Reus

Josep Puigros Forns, porta des del primer dia amb una parada Mercat d'Antiquaris, Brocanters i Col·leccionistes de Reus i ja fa 23 anys que ven a Reus. Cada dissabte ve des de Lleida, lloc on viu, per muntar la seva petita paradeta de col·leccionisme cinematogràfic. «Busco els vídeos en diferents llocs, també em venen particulars a oferir i jo selecciono segons si m'interessen», explica.

El consumidor del Mercat d'Antiquaris és molt divers
El consumidor del Mercat d'Antiquaris és molt divers | Angel Ullate

 

 

En relació a la situació actual afirma que «anem aguantant, el món del vídeo està obsolet però em fa tan feliç estar aquí que aguantarem». Josep Puigros també va al mercat de Tarragona i el de Lleida, però comenta que el de Reus és especial, «no m'agrada el vent de Reus perquè s'emporta el gènere,  però és la ciutat on més còmode em sento». 

«Quan ho vengui tot, deixaré la parada»

La Conxita Garcia és una altra paradista del mercat que ven objectes antics diversos. Explica que abans era el seu marit que venia a vendre, i després de la seva mort, ara és ella qui s'encarrega de la paradeta. «Molts dies ve el meu fill a ajudar-me i és un moment íntim, ja que recordem al meu marit». Afegeix que «potser no venem gaire, però l'estona compartida entre el meu fill i jo és el més emotiu».

El passeig de Prim de Reus acull el Mercat d'antiquaris, brocanters i col·leccionistes
El passeig de Prim de Reus acull el Mercat d'antiquaris, brocanters i col·leccionistes | Angel Ullate

 

Els objectes van des d'una aixeta a un llum de decoració, comenta que «normalment la gent ja ens coneix i ens vénen a portar coses, alguns ens ho regalen i a altres els hi comprem». Aquests dos mètodes de compra són els més utilitzats pels paradistes.

Destaca que el seu marit ja tenia una clientela i que «sempre passen a saludar, és el més bonic d'aquesta professió, el fet de parlar amb la gent». D'altra banda coincideix amb Josep Puigros que és un negoci amb un futur negre, «quan vengui la majoria de les coses no seguiré, perquè també és molt esclau tots els dissabtes aquí», comenta.

Mercat antiquaris Reus
Els col·leccionistes van al Mercat d'Antiquaris de Reus a buscar objectes concrets | Angel Ullate

 

Un negoci en decadència

Per tant el món del col·leccionisme i venda d'objectes antics cada cop està més en decadència.  El principal consumidor d'aquests productes són els col·leccionistes i cada cop n'hi ha menys. Fa anys que les vendes s'han reduït i els paradistes que cada dissabte munten l'estand ho fan per gust, i no per negoci. Tanmateix, alguns dels objectes que s'hi poden trobar acaben sent comprats per botiguers que els utilitzen com a decoració als seus establiments, el que podria acabar sent una nova via per a la supervivència d'aquests paradistes.