Fires i mercats de Nadal a Tarragona

S'acosta el Nadal junt amb els mercats i fires típics de l'època que permeten guarnir els pessebres, els arbres i les llars de Tarragona

Sembla mentida, però ja el tenim aquí un altre cop.  Arriba el Nadal a Tarragona i a les seves comarques junt amb l'estrès anual de fer pessebres, comprar arbres, ornaments i provisions per passar les festes. Les places i els carrers de Tarragona, conscients d'aquesta necessitat s'omplen de fires, mercats, parades entre els llums i garlandes de Nadal. Gairebé a totes les localitats hi trobem alguna parada que altra, però en algun lloc les fires de Santa Llúcia ja són una celebració de per sí.

Tradicionalment, les dates de Sant Nicolau i sobretot Santa Llúcia, la primera setmana de desembre,  marquen el moment en què s'instal·len fires i parades de figures de pessebre i elements decoratius. Amb els anys s'hi han afegit arbres de Nadal, que s'han popularitzat entre nosaltres, i se n'han retirat molses, vesc i altres elements nadalencs procedents del bosc que l'ecologisme ha hagut de restringir per l'abús a què es veien sotmesos.

A continuació et mostrem 6 fires i mercats de Nadal que pots visitar a la comarca de Tarragona:

Fira de Nadal a Tarragona 

Des del primer dia de desembre fins la vigília de Nadal és costum que la Rambla Nova de Tarragona s'ompli d'arbres, tions i caganers. Cada dia de dilluns a diumenge i de 9 a 21 h, des de la Font del Centenari fins al Balcó del Mediterrani s'hi instal·len una trentena d'estands on abastir-se o reposar els complements estètics característics de les festes nadalenques. Les estrelles són sempre les figures del pessebre i el caganer.

Figuretes en un pessebre
Les estrelles són sempre les figures del pessebre i el caganer | Getty Images

Paral·lelament i des de fa uns anys, la Fira de Nadal a la Rambla Nova es veu acompanyada de la Fira d'Artesans i de les Associacions de Tarragona.  Un bon moment per prendre el pols a la societat civil de la ciutat a peu de carrer i entre el caliu nadalenc com a preludi de les tres setmanes de bona voluntat i celebracions que ens esperen.

Mercat de Nadal a Valls

Valls, ciutat de gran tradició de mercats al carrer, no podia ser menys quan arriben les festes. Un dels mercats més populars de la capital de l'Alt Camp és la FICAP, la Fira de capons, aviram i motius nadalencs. És l'única fira d'aviram del Camp de Tarragona i està pensada per no perdre la tradició de Sant Tomàs de vendre aus vives per als àpats de Nadal i Sant Esteve, per això se sol celebrar més tard que les fires de Santa Llúcia, el segon cap de setmana de desembre.

Fira de nadal de Valls
Encesa de l'enllumenat de la Fira de Nadal de Valls | Valls.cat

La cèntrica plaça del Blat, el carrer de la Cort i el carrer Jaume Huguet són l'escenari  on els paradistes i pagesos venen els capons, pollastres, oques, ànecs i gall dindis. Però també hi trobem arbres, productes artesanals, torrons, tions, vins i licors i tot tipus d'objectes ornamentals. Una festa que reviu la tradició del consum de l'aviram durant les festes de Nadal i tot el tipisme d'uns carrers animats i ambientats per a l'ocasió amb la mostra d'aparadors, pessebres, parc de Nadal i activitats de carrer.

Fira de Nadal a Móra d'Ebre

Una quarantena de parades de tota mena es concentren per Nadal a la Plaça de Dalt de Móra d'Ebre, en ple centre de la localitat. Tions, pessebres i decoració nadalenca, però també alimentació per passar les festes i entitats socials que aprofiten l'estovament nadalenc dels esperits per promocionar també les seves activitats.

Fira de nadal de Móra
Una quarantena de parades de tota mena es concentren per Nadal a la Plaça de Dalt de Móra d'Ebre | Ajuntament de Móra d'Ebre

El segon dissabte de desembre la plaça s'omple doncs de gent que hi passeja i que hi compra,  sortejos de paneres, cantades de nadales, tallers infantils, repartiment de brou de Nadal per fer passar el fred i la primera visita documentada dels patges i carters dels Reis d'Orient per recollir cartes amb les peticions de nens i nenes.

Fira de Nadal de Torredembarra

Un altre dels mercats de Nadal més populars de Tarragona el trobem a la Fira de Nadal de Torredembarra que cada any té lloc des de la Plaça Boronat a la Plaça del Castell de la localitat torrenca. Durant el segon o tercer cap de setmana de desembre s'hi posen les tradicionals parades d'artesania nadalenca i objectes de regal, però també un gran arbre de Nadal on tothom hi podrà dipositar els seus bons desitjos per Festes i Any Nou i un gran tió al costat d'una foguera. La Fira de Torredembarra té molt d'espai per als xiquets, i hi poden trobar tallers, espectacles infantils i una festa final amb xocolatada i música.

Mercat de Santa Llúcia d'Amposta

Aquesta fira de Nadal de la capital del Montsià enguany arriba a la 21ena edició.  Més de cinquanta parades es concentren durant el segon o tercer cap de setmana de desembre entre el carrer Major, la plaça de l'Ajuntament, el carrer Nou i el carrer Corsini. Els comerciants s'agrupen per activitat; artesans a Corsini i parades de menjar i beure a la plaça.

Mercat de Santa Llúcia d'Amposta
Mercat de Santa Llúcia d'Amposta | Promoció Amposta

Les entitats socials d'Amposta també tenen un lloc entre els expositors,  així com tot el seguit d'activitats paral·leles com ara l'entrega de premis del concurs de decoració de balconades i portalades, el reconeixement als paradistes més antics, ballades de jotes o vermuts musicals.

Mercat de Santa Llúcia de Les Piles

Un dels mercats de Nadal més coneguts de la Conca de Barberà és el Mercat de Santa Llúcia de Les Piles de Gaià. Una trobada anual al centre de la Vila que se celebra el cap de setmana més proper a la festivitat de Santa Llúcia, enguany el dia 10 de desembre.

Mercat de Santa Llúcia de Les Piles
El Mercat de Santa Llúcia de Les Piles és una icona de la Conca de Barberà | Cedida

Al mercat d'aliments i artesania dedicats a les festes de Nadal, s'hi afegeix una mostra d'animals de granja. Com a actes més destacats, esmorzar popular, contacontes, degustacions als estands de productes de la zona, un caga tió i xocolata desfeta. La jornada s'acaba amb el sorteig d'un lot de Nadal entre els assistents i compradors.