El millor oli de la DOP Siurana

Les premses de Tarragona treballen a ple rendiment per produir un dels millors olis del món, emparat en la Denominació d'Origen Protegida Siurana

L'oli i les oliveres, un dels símbols més arrelats del Mediterrani, es concreten al Camp de Tarragona  en la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Siurana. El riu que neix a les Muntanyes de Prades i transcorre per la falda del Montsant dona nom a l'oli que es produeix a les comarques del Camp, a la Conca de Barberà, al Priorat i a bona part de la Ribera d'Ebre segons les normatives que estableix el Consell Regulador.

L'oli sol tenir collites alternes en quantitat, però la qualitat sempre està fixada per la matèria primera i la tècnica de premsatge en fred. Les varietats d'oliva Arbequina, Royal i Morrut són les que constitueixen el cupatge de l'Oli Siurana. Se'n distingeixen dos tipus: l'afruitat que resulta verdós, amarg i ametllat i el dolç, producte de les collites més tardanes. 

Territori i tradició

El cultiu de l'olivera i la producció d'oli està documentada al Camp de Tarragona des de l'època romana.  Un clima privilegiat que es caracteritza per hiverns suaus i estius secs i calorosos, mitjanes anuals al voltant dels setze graus de temperatura i poca precipitació a la primavera i a la tardor. Se li uneix l'entrada de vents de component nord i la proximitat a la mar i a la muntanya alhora. De tot això en resulta un ecosistema ideal per a l'olivera, que domina els conreus de tota la província de Tarragona.

La tècnica d'extracció d'oli sembla que va ser refinada durant la dominació musulmana de Tarragona i es va traslladar de generació en generació. Alguns dels trulls del territori fa més de cent anys que produeixen segons el Manual de Qualitat de la D.O. Tot i que s'admeten olis de Royal i de Morrut, la varietat d'oliva arbequina és la que li confereix singularitat a l'oli Siurana. Aquesta varietat aporta suavitat, fluïdesa, complexitat, una fragància elegant i un punt picant al seu gust.

Història de l'oli de Siurana

La DOP Oli Siurana es va crear a finals dels anys 70 i va esdevenir la segona denominació d'origen d'oli d'oliva verge d'Espanya. Empara i garanteix tant la matèria primera com el procés extractiu com el territori comprès, és a dir les comarques de la dòcesi de Tarragona: Priorat, Tarragonès, Ribera d'Ebre, Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i Baix Penedès.

El Consell Regulador, amb seu a Reus,  vetlla pel compliment de tots aquests paràmetres de qualitat i procedència i, a més a més té com a missió promocionar el consum de l'oli d'oliva en general i de l'Oli Siurana en particular. A tal efecte, el Consell organitza fires de l'oli nou cada novembre, tallers a les escoles, tastos gastronòmics per distingir un oli de l'altre o campanyes itinerants conjuntament amb altres productes de Tarragona amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) que constitueixen el rebost de la regió.

Satrill ple d'oli
La DOP Oli Siurana es va crear a finals dels anys 70 | Getty Images

Com és el procés?

Cal distingir entre l'obtenció d'oli per mitjans industrials, que passen per processos de refinació,  tractaments tèrmics i mescles d'olis de menys qualitat,  i l'oli verge extra que s'obté exclusivament per mitjans d'extracció mecànics i que és 100% suc d'oliva arbequina espremuda, en el cas de l'oli Siurana. L'arbequina ofereix regularitat en la producció d'oli, és adaptable a diverses menes de sòl i climes, resistent i amb gran densitat de plantació i rendiment.

Les característiques organolèptiques es resumeixen en un oli amarg, dolç i picant, gust persistent i olor neta i perfum agradable.  L'acidesa resultant sol ser inferior a 0,5º i un índex de peròxids màxim del 15%. El tast és fruitat amb notes d'herba, tomàquet, carxofa i ametlló en l'espectre amarg i plàtan, ametlla i fonoll en el dolç. L'oscil·lació entre l'amargor i la dolçor és alta entre el principi i el final de la collita.

Setrill amb oli rodejat d'olives
L'arbequina ofereix regularitat en la producció d'oli | Getty Images

Qui són els productors?

La DOP Oli de Siurana certifica que totes aquestes característiques  es troben els olis produïts i comercialitzats per una sèrie de cooperatives agrícoles repartides per tot el territori.

  • Alt Camp: Cooperativa agrícola d'Alcover, Cooperativa Agrícola Picamoixons, Cooperativa Agrícola Pont d'Armentera i Cooperativa Agrícola Valls.
  • Baix Camp: Cooperativa Agrícola d'Almoster, Cooperativa Agrícola Castellvell, Cooperativa Agrícola de l'Aleixar, Cooperativa Agrícola La Selva del Camp, Cooperativa Agrícola L'Avellanera (La Selva), Cooperativa Agrícola Les Borges del Camp, Cooperativa Agrícola Maspujols - Sant Isidre, Cooperativa Agrícola Montbrió, Olis Solé (Mont-roig), Cooperativa Agrícola Pratdip, Olis de Catalunya (Reus), Unió Orígen (Reus), Cooperativa Agrícola Riudecanyes, Agrícola SC Riudecols i Cooperativa Agrícola Riudoms.
  • Tarragonès: Cooperativa Agrícola Constantí - Sant Isidre i Agrícola de Salomó.
  • Baix Penedès: CEOLPE (Llorenç del Penedès) i Cellers Domenys-CEOLPE (Sant Jaume dels Domenys).
  • Conca de Barberà: Agrícola de la Conca i SC (L'Espluga de Francolí).
  • Priorat: Cooperativa Agrícola de Cabacés, Celler Masroig i SC, Celler Cooperatiu El Molar, Cooperativa Agrícola La Bisbal de Falset, Molí La Mola (Marçà) i Cooperativa Agrícola Ulldemolins-Sant Jaume.
  • Ribera d'Ebre: Cooperativa Agrícola de Garcia, Cooperativa Agrícola de La Palma d'Ebre i Cooperativa Agrícola de la Serra d'Almos.