La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa amb fons blau i mascareta

Budó admet que les ajudes per als sectors més afectats no són suficients i reclama més mesures a l'Estat

Els comuns diuen que les ajudes no són noves perquè ja estan previstes als pressupostos

Meritxell Budó, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, ha admès que la recent mobilització de 300 MEUR per als sectors més afectats per la covid-19 «no és suficient» i ha reclamat a l'estat espanyol mesures compensatòries.

En el marc de la sessió de control al Parlament d'aquest matí, Budó ha retret a l'executiu de Pedro Sánchez que en comptes d'aprovar ajudes, apugi la quota als autònoms. Per la seva banda, el diputat de CatECP David Cid ha lamentat que no es tracta de mesures noves perquè moltes d'aquestes partides ja estan previstes als pressupostos pactats amb els comuns. La consellera li ha respost que al Govern ja li agradaria no reciclar mesures però que el dèficit fiscal no ho permet.

La consellera de Presidència creu que les ajudes no són suficients

La portaveu del Govern ha dit que els 300 MEUR són «ajudes directes» però ha admès que no són suficients. «Venim a explicar la realitat, no a posar-nos medalles. Som conscients que no són suficients i per això demanem a l'estat espanyol les mesures compensatòries necessàries per a aquest sector», ha afegit.

D'aquesta manera ha respost la pregunta del diputat de C's José María Cano, que ha denunciat que el Govern no té un «pla de contingència» per als sectors més afectats. Segons la consellera de la Presidència, l'executiu català està prenent «totes les mesures possibles» per acompanyar els sectors afectats. «El Govern no defuig de les seves responsabilitats», ha afegit Budó.

Per la seva banda, el diputat de Cs ha defensat que «un govern no pot prendre unes decisions tan dràstiques sense assumir les conseqüències». «Reajustin els pressupostos i coordinin-se amb el govern d'Espanya. Abandonin el victimisme i no perdin més temps», ha conclòs.

L'atur augmenta a Catalunya aquest mes d'octubre

L'atur registrat a Catalunya durant el mes d'octubre va pujar en 6.358 persones en comparació al setembre, fins als 484.559 desocupats, xifra que representa un increment del 1,33% respecte al mes passat, segons el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Es tracta de la dada més alta des de l'abril del 2016. En relació al mateix mes de l'any passat, però, la xifra es dispara un 25,1%, concretament 97.292 persones més.

Respecte al nombre d'afiliats a la Seguretat Social, durant l'octubre hi havia 3.375.642 persones, és a dir, 22.910 més que el mes anterior (+0,68%), tot i que si es compara amb fa un any hi ha 93.953 llocs de treball menys, un 2,71% menys que a l'octubre de l'any passat, segons el Ministeri.