Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una dona rentant-se les mans amb gel desinfectant

Petició urgent de l'OMS als ciutadans en detectar una cosa que passa a Espanya

Tedros Adhanom Ghebreyesus ha demanat que es compleixin rigorosament les mesures establertes per frenar l'expansió del virus

Imatge d'arxiu d'una dona rentant-se les mans amb gel desinfectant
Petició d'urgència de l'OMS als ciutadans | UNSPLASH

Tot i que per a molts pot suposar un gran sacrifici tancar-se a casa sense veure a ningú, la veritat és que, tal com indica Tedros Adhanom Ghebreyesus, és completament necessari complir les quarantenes establertes per tal de frenar l'expansió del coronavirus i, al mateix temps, protegir els sistemes sanitaris.

«Em trobo bé, no tinc símptomes, però faré la quarantena», va confirmar el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) durant una conferència en què va participar des de casa, ja que s'ha aïllat després d'haver estat en contacte amb una persona que va resultar positiva en covid-19.

Tot i que se li va qüestionar si formava part de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus va evitar respondre a aquesta pregunta i van al·legar que a l'OMS hi ha un ampli sistema de casos i rastreig de contactes que cobreix tot el personal, tot i que la majoria estan treballant de forma telemàtica.

Pel director, la inversió en Sanitat és la base de la resposta «al virus» i no una inversió de futur. «Si invertim en els sistemes sanitaris i en els treballadors sanitaris podrem controlar el virus i seguir avançant junts per resoldre aquest repte». A més, ha destacat que la sanitat pública és «més gran que qualsevol persona».

Alguns països ja tenen els hospitals saturats

Tot i que durant l'últim cap de setmana són «molts» els països que han aconseguit controlar la transmissió del virus, també hi ha moltes regions, com a Europa o Amèrica del Nord, on els casos «segueixen creixent». «Estem en un moment crític, i els líders haurien d'actuar i les persones seguir un objectiu comú. Tots tenim un paper a l'hora de controlar la transmissió i ja hem vist que és possible fer-ho», ha assenyalat.

Així mateix, també ha advertit que en alguns països els hospitals ja comencen a estar saturats i això «posa els treballadors sanitaris en una situació difícil».

«La gent està frustrada i té dret a estar-ho»

El director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, es va mostrar completament comprensiu davant els aldarulls com a forma de protesta que han tingut lloc durant els últims dies en diverses ciutats europees. «La gent està frustrada i té dret a estar-ho, tothom vol viure una vida normal».

Per aquesta raó, ha afirmat que la gent té tot el dret de qüestionar les mesures de restricció imposades pels governs, encara que l'ideal seria que existissin els canals de diàleg entre la comunitat i les seves autoritats i així prendre mesures de manera consensuada.

No obstant això, també va reconèixer que davant la gravetat de la segona onada de coronavirus a Europa, alguns governs s'han vist en l'obligació de reaccionar ràpidament, una acció que ha pogut causar reaccions adverses entre la ciutadania.

Per això, les autoritats a Europa s'estan enfrontant a una situació «molt, però molt difícil; podem discutir com es va arribar a la situació, però no podem discutir el fet que és greu i que necessitem treure'ns de sobre aquest virus», va remarcar.

Les protestes són bones

Tenint en compte això, l'OMS considera que les opcions per frenar l'expansió de covid-19 són limitades i per aquest motiu ha demanat que, tot i el desacord, les poblacions donin suport a les mesures de restricció.

«Les comunitats tenen el dret a protestar en les societats modernes, encara que els governs no ho prenguin sempre bé, i aquests també han de ser responsables, com ho som nosaltres, pels seus actes», va sentenciar Mike Ryan. Sempre que es realitzin de forma «segura i no augmentin el risc de transmissió de la covid-19 i que, òbviament, siguin pacífiques» les protestes són bones.