Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona ensenyant la maqueta duna casa en miniatura i unes claus

Amb més de 60 anys i un habitatge en propietat, pots guanyar molts diners sense vendre

Així és la venda en nua propietat del teu immoble que et pot fer guanyar diners

S'acosta la jubilació i després de gairebé tota una vida d'esforç, sacrifici i feina moltes persones grans volen viure allò que no han pogut experimentar abans per la seva frenètica vida laboral o familiar.

Les persones més grans de 60 anys, amb el pas del temps, han acumulat una valuosa experiència i saviesa que els permet apreciar encara més les petites coses de la vida. A mesura que arriben a aquesta etapa, moltes experimenten un desig profund de viure noves experiències i esprémer al màxim els diners que han estalviat al llarg dels anys.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Aquestes persones reconeixen que el temps és or i desitgen, per fi, utilitzar-lo de la millor manera possible. Han treballat àrduament per construir un patrimoni financer sòlid i ara anhelen invertir-lo en experiències significatives i gratificants.

Entre les opcions possibles, poden optar per viatjar a destinacions exòtiques que sempre han somiat visitar, submergint-se en diferents cultures i descobrint nous horitzons. També practicar esports extrems o explorar llocs naturals impressionants.

A més, moltes d'aquestes persones grans saben la importància d'invertir en el benestar i el creixement personal. Poden buscar oportunitats d'aprenentatge, participar en cursos, tallers o seminaris que els permetin adquirir noves habilitats.

Tot i això, hi ha persones que, per la seva condició de vida o experiència, arriben a la seva jubilació amb pocs diners estalviats. Tot i així, ells compten amb una opció més que interessant si volen obtenir una enorme suma de diners: vendre casa seva en nua propietat.

Clau amb un clauer d'una casa sobre diversos bitllets i factures
Aquesta opció et permet vendre la teva casa sense necessitat d'abandonar-la | Getty Images

Què és la nua propietat?

La nua propietat és el dret de propietat exclusiu sobre un bé (en aquest cas, un habitatge) sense el dret d'ús i gaudi del mateix, que pot estar en mans d'un altre individu com a usufructuari.

Es tracta d´un concepte legal que està en auge i que separa els drets de propietat i els drets d´ús i gaudi d´un actiu. Quan una persona és propietària de la nua propietat d'un bé, té el títol de propietat i tots els drets associats a la propietat, com la capacitat de vendre, transferir o gravar el bé.

No obstant això, no té el dret d'utilitzar o gaudir del bé ni de percebre els beneficis econòmics que pugui generar, com ara rendes, interessos o dividends.

D'altra banda, l'usdefruit és el dret d'ús i gaudi d'un bé. En el cas de la nua propietat, l'usdefruit pot estar en mans d'una altra persona diferent del propietari de la nua propietat.

Aquesta altra persona, anomenada usufructuari, té el dret d'ús i gaudi del bé durant un període de temps determinat o fins a la mort.

Interior d´una casa moblada amb terra de parquet
La demanda creix un 48 % | Getty Images

Creix la demanda de la nua propietat d'un immoble

Amb les condicions anteriorment descrites, la gent gran pot vendre la nua propietat del seu immoble sense necessitat d'abandonar casa seva.

Les estimacions asseguren que, aproximadament, es pot percebre entre el 35 i el 95% de l'import de la taxació de l'habitatge, per la qual cosa permet al venedor recuperar gran part del gastat durant la vida.

A més, resulta també una operació beneficiosa per al comprador, ja que adquireix un habitatge a un preu més baix, amb la condició d'esperar per poder-ne gaudir.

D'altra banda, la persona pot percebre una gran quantitat de diners i fer-los servir com a complement a la seva pensió i/o estalvis. Uns diners que els poden permetre viatjar i viure les experiències que sempre han desitjat.

El consultor immobiliari i promotor de l'I Saló Immobiliari de la Nuda Propietat, Eduardo Molet, assegura que aquesta classe de venda es va incrementar un 48 % el 2022 respecte a l'any anterior. Aquesta xifra deixa clar com ha augmentat.