Més de 70 litres, pedregades, neu al Pirineu i forts patacs d’aigua

Els ruixats i les tempestes han creuat tot el país durant les últimes hores i avui el temps millorarà

Els ruixats i les tempestes que han escombrat tot el país d’oest a est  des del dissabte a la tarda fins primera hora d’avui diumenge amb un balanç final important. Els xàfecs han deixat un rastre de més de 70 litres per metre quadrat en alguns punts, pedregades localment intenses i la neu ha tornat a les cotes baixes del Pirineu.

En alguns casos, les pedregades poden haver causat estralls en la pagesia,  com és el cas de la Noguera, on ahir a la tarda va caure una forta tempesta amb pedra que va deixar un paisatge blanc a gran part de la comarca. 

La pluja ha caigut sovint amb forta intensitat i ha deixat veritables patacs d’aigua  amb molts litres caiguts en pocs minuts i grans llampegades. En algun moment, s'han produit inclús petites inundacions. Tot plegat ha estat fruit d’un front fred que ens ha creuat i que ha fet baixar de valent les temperatures. Aquestes són algunes de les imatges que ens ha deixat el temporal:

Vídeo de Lourdes Ballarín des de Balaguer:

Vídeo de Josep Plana des de La Coma i La Pedra:

Aigua a dojo i pedregades

Alguns dels patacs d’aigua caiguts han estat importants. Destaquen els 26 litres caiguts a Os de Balaguer (Noguera) en tan sols 30 minuts, 22 dels quals en tan sols 10 minuts. També són importants els 25 litres en 30 minuts caiguts a Gisclareny (Berguedà) o els 21 en 30 minuts de Tagamanent (Vallès Oriental).

En algunes ocasions, la quantitat total de pluja ha estat important, sobretot al  Pirineu i Prepirineu de Girona.  Aquests són alguns dels registres més destacables de precipitació acumulada en tot l’episodi:

  • Gisclareny: 77
  • La Molina: 75
  • Núria: 73
  • Baldomar: 57
  • Cabrils: 56
  • Balaguer: 47
  • Llagostera: 41

En general, les pluges han deixat molts valors entre els 20 i els 40 litres a l’interior i de Girona, si bé les quantitats han estat més modestes al Delta de l’Ebre i la costa de Tarragona i Barcelona. No obstant, en aquestes zones també hi ha plogut amb algunes tempestes.

Fred, neu i vent

La baixada de les temperatures ha estat destacable i, en general, aquest matí hem tingut entre 3 i 8 graus menys que no pas ahir  a la mateixa hora. La majoria de mínimes s’han situat per sota dels 10º  i, inclús, al Pirineu s’ha tornat a baixar dels 0º. Destaquen els -11º de Boí o els -8º de la Bonaigua.

Aquest fred impropi del mes de maig també s’ha convertit en neu al Pirineu. La cota s’ha mogut al voltant dels 1.200 metres, però a la cara nord de la serralada s’ha vist inclús nevar a 800 metres.  En cotes altes han caigut entre 15 i 20 centímetres d eneu nova.

També ha estat notícia el vent de mestral i tramuntana que encara bufa i seguirà bufant a l’Alt Empordà, Costa Daurada, Terres de l’Ebre i punts de Ponent.  Destaquen ratxes com ara els 111 quilòmetres per hora de l’Hospitalet de l’Infant,  els 110 km/h de Portbou, els 93 km/h de Mas de Barberans, els 90 km/h de Mont-roig del Camp.

Aquest diumenge quedaran restes de núvols entre el nord de Barcelona i Girona on hi poden caure encara alguns ruixats, localment sobtats. A la resta farà més sol amb vent encara a les mateixes zones i temperatures màximes més aviat fresques que es mouran entre els 15º i els 20º.