Pedregades, possibles collites malmeses i fins a 50 litres per metre quadrat

Els ruixats i les tempestes han caigut amb força a l’oest i ara es desplacen cap a la resta del país

Vídeo de Stanquer, des d'Alòs de Balaguer

Els ruixats i les tempestes que han començat a caure a partir del migdia han deixat xifres impressionants a les comarques de la meitat oest de Catalunya, especialment a Ponent.  Destaca en concret la Noguera, on un fort patac amb pedra ha deixat el  paisatge blanc a moltes poblacions.

En alguns punts s’han superat els 50 litres per metre quadrat i la violència de les tempestes ha provocat moments de caos, així com possibles collites malmeses a les terres de secà. Aquestes són algunes de les imatges més destacades fins ara de la jornada:

Vídeo de Josep plana des de La Coma i La Pedra:

Vídeo d'Astarozh des de Balaguer:

Vídeo de Lourdes Ballarín des de Balaguer:

Fortes pedregades i patacs d’aigua

Les pedregades s’han deixat veure a poblacions com ara Oliana (Alt Urgell), Planoles (Ripollès) i moltes zones de la Noguera, entre altres punts del país. Destaca especialment la tempesta que ha caigut a Os de Balaguer (Noguera) onla pedregada ha estat molt potent i han caigut 41 litres per metre quadrat, 26 només den 30 minuts. Aquests són alguns dels registres més importants registrats fins ara:

Camarasa: 51

Baldomar: 50

Os de Balaguer: 41

Oliana: 33

Algerri: 24

Alinyà: 26

Gandesa: 18

Situació actual i evolució de les tempestes

Ara mateix,  les tempestes més actives es troben a l’interior de Tarragona, est de les comarques de Lleida, Pirineu i Prepirineu. Amb el pas de les hores, avançaran cap a l’est i afectaran tot el país.

S’espera que en comarques interior i del Prepirineu de Girona els xàfecs puguin ser forts o molt forts, anar acompanyats de pedra o calamarsa i deixar quantitats superiors als 60 litres per metre quadrat de forma local.

Les precipitacions arribaran a tota l’àrea de Barcelona també amb ganes aquesta nit, i fins el matí de diumenge podran caure a les comarques de Girona. A la resta amainarà la precipitació. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat avisos per pluja forta a tot el país.

Atenció doncs als forts patacs d’aigua que poden caure a qualsevol punt aquesta nit i matinada, ja més concentrats a la meitat est. Demà quedarà un dia inestable al nord-est i ventós als dos extrems del país.