Empitjora la previsió i els avisos per pluja de cara al vespre i nit

Els ruixats i les tempestes s’intensificaran per Ponent aquesta tarda i escombraran tot el país

Les pluges que començaran a caure a partir d’aquesta mateixa tarda poden fer-ho amb molta intensitat en algunes comarques. De fet, si ahir la previsió ja era de possibles xàfecs intensos en alguns punts, avui el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha elevat el nivell de perill per fortes pluges en algunes comarques.

La novetat és que  totes les comarques estan en avis  per perill moderat de patir ruixats intensos que puguin deixar 20 litres en tan sols 30 minuts. Un perill que s’ha elevat al nivell d’ “alt” a les comarques del Pallars Jussà, la Noguera, el Solsonès, el Berguedà, el Bages, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

En aquest sentit, les tempestes poden anar acompanyades de fort aparat elèctric, calamarsa o pedra i de fortes ratxes de vent  que poden causar estralls puntuals.

On i quan plourà?

Les precipitacions començaran a entrar per Ponent i fins a mitja tarda afectaran tota la meitat oest del país.  De fet, ja plou a punts del Pallars Sobirà i dels Ports. A mitja tarda, ja plourà o haurà plogut a totes les comarques de Lleida i l’interior de Tarragona. On és més probable que caiguin forts patacs d’aigua fins llavors és a punts de Ponent i del Pirineu lleidatà.

A partir del vespre, les pluges seguiran escombrant tot el país d’oest a est i començaran a caure a tot l’interior, Pirineu de Girona i comarques de Barcelona, així com la costa de Tarragona.

Durant la nit i matinada, els xàfecs i les tempestes arribaran també a les comarques de Girona.  De fet, les precipitacions es reactivaran quan el front entri en contacte amb el Mediterrani, i podran caure a Girona fins ben bé primera hora del matí de diumenge.

Es poden superar els 60 litres per metre quadrat

En general, les precipitacions poden deixar entre 5 i 15 litres per metre quadrat a gran part del país i més de 30 a punts de l’interior i de Girona. No obstant, a zones del Pirineu, Prepirineu, nord de la Catalunya Central i la Serra Transversal, es poden arribar a acumular localment 50 i 60 litres o inclús superar aquestes xifres.

Baixada de les temperatures, neu al Pirineu i vent

El canvi de temps també ens portarà una baixada marcada de les temperatures a tot el país. Les mínimes ja baixaran aquesta nit, però de cara a dema  tindrem un migdia fresc a molts punts  amb màximes  entre els 15º i els 20º  en general, més altes al litoral  de Barcelona i Tarragona i Ponent.

Amb tot plegat, la cota de neu baixarà clarament al Pirineu i aquesta nit es situarà entorn tan sols dels 1.200 metres.A la cara nord, inclús es podria veure nevar entre els 800 i els 1.000 metres. Un panorama poc típic pel mes de maig amb temperatures per sota de la mitjana.

D’altra banda, el vent bufarà a partir d’aquesta tarda amb força als dos extrems del país. De fet, el mestral també es deixarà sentir aquesta nit i demà al Camp de Tarragona i Ponent. Localment, alguna ratxa de vent podria rondar els 90 quilòmetres per hora.

Mapa d'avisos per pluja del SMC per aquest dissabte
Mapa d'avisos per pluja del SMC per aquest dissabte | Meteocat