Temps molt mogut amb pluges que cauran a molts indrets aquest cap de setmana

Els xàfecs i tempestes escombraran tot el país entre dissabte i la matinada de diumenge
 

El temps es vol tornar a complicar de valent aquest cap de setmana.  Dissabte al matí tindrem un cel variable i sense pluja en general, tot i que ja de bon matí poden caure alguns xàfecs al voltant del Camp de Tarragona.  Serà el preludi d’un front fred que entrarà al migdia i a la tarda per Ponent amb precipitacions que escombraran tot el país fins diumenge a la matinada.

Les precipitacions circularan d’oest a est i els més destacables es concentraran fins la tarda al Pirineu i Prepirineu de Lleida, així com a punts de Ponent. De cara al vespre i nit, les precipitacions podran ser especialment intenses al Pirineu de Girona i al nord de la Catalunya Central. A la zona del Delta de l’Ebre és on s’esperen menys precipitacions.

A més, el canvi de temps vindrà acompanyat per una baixada notable de les temperatures que també farà baixar la cota de neu de valent al Pirineu. El vent de mestral i tramuntana començarà a bufar amb força la tarda de dissabte als dos extrems del país i al Camp de Tarragona.

Avisos per pluja a la majoria de comarques   

Gran part de les comarques catalanes estan avisades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per intensitat de pluja. Segons els avisos, podrien caure 20 litres en tan sols 30 minuts. Alguns dels ruixats podran anar acompanyats de tempesta, calamarsa o pedra, ratxes de vent i fort aparat elèctric.

Només hi ha 8 comarques on el SMC no ha activat avisos per pluges, i són les del Baix i Alt Camp, el Tarragonès, el Baix i l’Alt Penedès, el Baix Llobregat i el Barcelonès. La resta podrien rebre forts patacs d’aigua.

De cara a la matinada,  les precipitacions es reactivaran a l’arribar al Mediterrani i podran caure amb ganes al nord de la costa de Barcelona, litoral de Girona, Pirineu oriental i comarques interiors com ara Osona o la Garrota. Atenció perquè en punts del Prepirineu es podrien assolir o superar els 50 o 60 litres  per metre quadrat en total.

Vent destacable als dos extrems

Els vents de mestral i de tramuntana també seran els protagonistes d’aquest canvi de temps. Dissabte a la tarda ja bufarà amb ganes al Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i l’Empordà, amb ratxes que en general assoliran els 80 o 90 quilòmetres per hora.

El SMC també ha activat avisos per vent al Baix Camp, a la Terra Alta, al Baix Ebre i al Montsià.  El vent no afluixarà de matinada i al matí de diumenge, tot i que el mestral tendirà a moderar-se amb el pas de les hores.  

Mapa d'avisos activats pel SMC per dissabte
Mapa d'avisos activats pel SMC per dissabte | Meteocat

 

Neu molt avall i baixada de les temperatures

Les temperatures ja baixaran una mica dissabte però serà sobretot de matinada i el diumenge quan notarem la davallada.  En general, diumenge tindrem la majoria del país entre els 15º i els 20º al migdia amb un ambient fresc,  si bé els termòmetres pujaran una mica més al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona, Terres de l’Ebre i Ponent.

Amb tot plegat,  la cota de neu també baixarà força i la matinada de diumenge es situarà al voltant dels 1.200 metres al Pirineu, si bé a la cara nord de la serralada podria inclús situar-se puntualment entre els 800 i els 1.000 metres.

Diumenge més assolellat però amb vent

Diumenge encara ens llevarem amb algunes precipitacions al nord-est que tendiran a desaparèixer, zona on a la tarda es repetiran alguns xàfecs.  En general, s’acabarà imposant el sol però amb un ambient més suau o fresc. El vent continuarà bufant als dos extrems del país.