Tot just d’aquí un mes és Sant Joan a Valls. Han passat 11 mesos des d’aquella fatídica Festa Major de mínims on, a causa de la pandèmia i del recent confinament domiciliari, la celebració patronal de la capital de l’Alt Camp es va veure relegada, gairebé en la seva totalitat, al format virtual. Avui, pràcticament a les portes d’una nova edició encara condicionada per la situació epidemiològica, la regidoria de Cultura, juntament amb les comissions i entitats encarregades de l’organització, presenten el gruix d’actes que conformen el programa, i que es duran a terme entre el 18 i el 25 de juny.
Marc Ayala, el regidor de Cultura vallenc, afirma a TarragonaDigital que la Festa Major d’enguany serà excepcional i que reafirmarà l’esperit de superació que ha imperat durant tots aquests darrers mesos a la ciutat. «A Valls hem estat referents al territori en l’aposta clara que hem fet per demostrar que la cultura és segura, i el Sant Joan d’aquest any suposarà un pas endavant i l’inici definitiu de la represa cultural, social i econòmica en molts aspectes al territori», explica.
En aquest sentit, el programa santjoaner de 2021 recupera molts dels actes que formen part del ritual tradicional de la festa i els adapta a la «realitat Covid», per tal de no renunciar-hi. No obstant això, en el document de mesures i restriccions que elabora setmanalment el Procicat encara consta explícitament que les festes majors estan prohibides, amb la qual cosa aquesta realitat afegeix una complexitat afegida i molta més incertesa a l’organització.
El pal de paller: actes religiosos, arts en viu i cultura popular
Segons el regidor, aquesta limitació podria desaparèixer en les properes setmanes i tot i això, les activitats culturals estan permeses. Per aquest motiu, el punt de partida en l’organització de la festa de 2021 han estat aquells actes que la normativa del Procicat ja autoritza, com és el cas dels actes religiosos, les arts en viu com els concerts de música i les obres de teatre, i les actuacions de cultura popular. Totes aquestes activitats, però, resten subjectes a una sèrie de mesures de seguretat, com són la distància, els aforaments limitats, l’adquisició de localitats, etc.
Així, pel que fa als concerts multitudinaris s’ha desplegat un ampli cartell amb 14 concerts de músiques modernes en què participaran els grups Zoo (23 de juny), Stay Homas (24 de juny), Ciudad Jara (22 de juny), Jazzwoman (22 de juny) i La Fúmiga (23 de juny) en el nou escenari de l'Hort del Carme. Enguany, per primer cop i per salvar la limitació horària, també hi haurà concerts en franja de tarda, dedicats als públics familiars, amb les actuacions de les formacions Xiula (22 de juny) i The Penguins Reagge per xics (23 de juny).
Paral·lelament, a l'escenari de Casa Caritat passaran noms joves com Ginestà (19 de juny), els vallencs Figaflawas (25 de juny), les promeses de l'Escola de Música Robert Gerhard (21 de juny), el pop d'autor de Ferran Palau (24 de juny), la cornamusa de Francesc Sans en el seu primer disc (20 de juny), l'orquestra Loren (22 de juny) i el concert de la nit de Sant Joan amb l'Orquestra Internacional Costa Brava (23 de juny).
«Volem que es faci un ús responsable de les entrades»
«La pandèmia ha obligat a reformular molts dels actes tal com els teníem entesos i hem hagut de dibuixar nous escenaris, fins ara del tot insòlits en la festa», exposa Marc Ayala. Per això, la majoria d’actes compten amb un aforament limitat i des de l’organització s’ha treballat en dos eixos: per una banda, en mantenir el caràcter popular de la festa i, per l’altra, explorar espais que assimilin el màxim de persones i que permetin dur a terme les activitats amb totes les garanties sanitàries.
Per últim, l’adquisició de les entrades és un dels majors maldecaps en la tasca d’organització de la Festa Major d’enguany, relata el regidor. «Hem hagut d’idear un sistema que possibiliti que el màxim de gent possible assisteixi als actes, amb un preu popular, i que alhora garanteixi que es faci un ús responsable d’aquestes localitats, amb un límit d’unitats per persona i activitat», conclou Ayala.