El Congrés dels Diputats durant un Ple per a debatre els PGE per al 2021

La Mesa del Congrés no admet a tràmit la Llei d'Amnistia

La iniciativa no es podrà debatre al ple de la cambra baixa

La Mesa del Congrés no ha admès a tràmit la Llei d'Amnistia registrada pels grups independentistes. Així doncs, la iniciativa no es podrà debatre al ple de la cambra baixa. El PSOE, PP i Vox, que ja havien anunciat que votarien en contra, han tombat aquest dimarts al matí la proposició de llei d'ERC, JxCat, PDeCAT i CUP després que els lletrats del Congrés recomanessin en un informe que no es tramiti perquè «la concessió d'un indult general» als presos independentistes «entraria en una contradicció palmària i evident» amb l'article 62 i) de la Constitució, que diu que no es poden concedir «indults generals». Unides Podem s'ha mostrat en contra de la no admissió a tràmit.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Fa una setmana que les formacions independentistes van registrar el text que demana l'amnistia per a «tots els actes d'intencionalitat política» vinculats a «la lluita democràtica per a l'autodeterminació de Catalunya» que hagin estat «tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa» i es duguessin a terme «des de l'1 de gener de 2013 i fins al moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei».

Els partits independentistes, amb aquesta iniciativa, instaven el govern espanyol a demostrar que «la repressió va ser un error», i a retornar «el conflicte polític exclusivament a l'escenari de la política i demostrar que veritablement creu en una solució democràtica».

Aitor Esteban critica la decisió de la Mesa del Congrés

El portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, s'ha mostrat sorprès aquest dimarts perquè la Mesa de la Cambra hagi rebutjat que es pugui tramitar una llei d'amnistia, donada la diferent jurisdicció que hi ha sobre aquest tema i ha defensat que la Constitució sí que ho permet. En roda de premsa celebrada al Congrés, Esteban s'ha referit a un informe negatiu dels lletrats per a la seva tramitació, ja que la Constitució «no prohibeix una llei d'amnistia», segons ell entén i «molts catedràtics de diferents colors». En aquest sentit, ha recordat que, a diferència dels indults, l'amnistia «és una altra cosa i manté els antecedents penals».

També s'ha mostrat crític amb la decisió el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha assegurat que des del seu partit no creuen que la iniciativa sigui inconstitucional. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Asens ha dit que «el més greu és que la Mesa del Congrés es vulgui erigir en una espècie de censor que fa un control previ i usurpa funcions del Tribunal Constitucional». «Negar debats polítics genera monstres i mina la democràcia», ha avisat.