Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Intervenció de Pedro Sánchez a la Moncloa el 16 d'octubre de 2019.

Les mesures econòmiques del govern espanyol contra el coronavirus, al detall

El paquet econòmic de l'executiu espanyol 'trepitja' diversos terrenys

Intervenció de Pedro Sánchez a la Moncloa el 16 d'octubre de 2019.
Pedro Sánchez, en una intervenció a la Moncloa, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

Les mesures econòmiques que han d'acompanyar les de combat sanitari de la crisi del coronavirus van perllongar dissabte l'espera per a la intervenció de Pedro Sánchez  en roda de premsa des de la Moncloa. Si en un primer moment es va anunciar que compareixeria a les dues del migdia, ho va acabar fent prop de les nou de la nit.

El motiu va ser l'allargament del Consell de Ministres extraordinari a causa de la discussió entre el PSOE i Podem  d'aquest paquet de mesures d'escala econòmica que, finalment, s'aprovarà aquest dimarts, 17 de març, en la sessió ordinària de la reunió interministerial que té lloc cada setmana.

Un fre de 70.000 milions d'euros

Així doncs, segons avança la Cadena SER aquest dilluns, hi haurà diverses mesures a escala econòmica. D'una banda, s'activarà un paquet de préstecs i avals públics per a empreses a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), que podria arribar als 50.000 milions d'euros, per pal·liar els efectes de la falta de liquidesa que podrien patir algunes empreses per la manca de clients causada per l'estat d'alarma.

A aquesta astronòmica xifra cal sumar-hi uns 8.000 milions d'euros més aportats des del Fons Europeu d'Inversió. Si hi sumem un ajornament d'impostos que vol rondar els 14.000 milions d'euros, el govern espanyol injecta, de forma directa o indirecta, entre 70.000 i 75.000 milions d'euros a frenar els efectes econòmics de la crisi pel coronavirus.

Ajornament de les quotes d'autònoms i canvis en les fórmules d'acomiadaments

També els autònoms es veuran beneficiats de les mesures: s'ajorna el pagament de les seves cotitzacions, però es treballa en la seva possible anul·lació mentre duri l'estat d'alarma i en la possible instauració del pagament d'una prestació per la manca de feina dels autònoms.

Pel que fa als acomiadaments, es flexibilitzaran els expedients temporals de regulació de treball, els ERTEs. Es considerarà que hi ha una 'força major temporal' i això permetrà reduir entre el 10 i el 60% de la jornada dels treballadors, ajustos 'express' de plantilla en el termini de cinc dies i que l'Estat pagui les despeses de desocupació.

També es treballa en què els acomiadats  de rendes més baixes rebin la prestació d'atur encara que no compleixin el temps necessari de cotització. Finalment, als treballadors que rebin la prestació, no els serà descomptada de la seva acumulació d'atur adquirida, mentre duri l'estat d'alarma.