YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Les 11 mesures que aprova el Govern per frenar la Covid-19 en 15 dies

Aragonès ha indicat que «la salut és el més important» i que per això cal actuar «amb contundència»

Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos
El Govern considera que les mesures aplicades són necessàries per assolir l'objectiu | Catalunya Diari

El Govern ha confirmat que tanca bars i restaurants i imposa noves restriccions d'aforament a comerços i actes culturals per frenar els contagis de coronavirus. L'executiu redueix al 30% l'aforament al comerç i als mercats, obliga a suspendre congressos, convencions i fires, tanca sales de jocs i bingos i limita les activitats esportives als gimnasos. Als espectacles culturals, l'aforament serà del 50%. El Govern demana limitar la mobilitat fora del domicili i els contactes socials. Les mesures entraran en vigor entre la nit de dijous i divendres si el TSJC ho avala.

«Cal actuar avui per evitar un confinament total en les pròximes setmanes», ha assegurat en roda de premsa el president, Pere Aragonès. «La salut és el més important», ha afegit, remarcant que cal actuar «amb contundència» per evitar «de totes-totes» un nou confinament. Aragonès ha dit que el Govern és conscient que pren «decisions difícils» amb conseqüències econòmiques i socials però ha remarcat que són «del tot imprescindibles per fer front a la primera envestida de la segona onada de la pandèmia».

Les noves mesures aprovades pel Procicat deixen sense efecte les resolucions aprovades en les últimes setmanes a escala territorial, i unifiquen els criteris a tota Catalunya. A banda d'impulsar restriccions, el Procicat també recomana evitar els desplaçaments fora del municipi de domicili per limitar la mobilitat.

Bars i restaurants

Bars i restaurants tancaran 15 dies però podran oferir recollida o servei a domicili, amb els restaurants dels hotels restringits únicament als hostes.

Universitats i teletreball

Les restriccions inclouen la petició de fer les classes universitàries teòriques virtualment, que les universitats ja han atès i que aplicaran des d'aquest dijous, així com la recomanació a les empreses de fer teletreball sempre que sigui possible. A més, als centres de treball s'han d'extremar les mesures de prevenció i higiene i promoure entrades esglaonades per evitar concentracions de gent.

Botigues i centres comercials

En el sector comercial, el Govern preveu el tancament de tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l'excepció de les perruqueries. En els centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d'accés, més enllà de la restricció d'aforament al 30%. També s'hauran d'habilitar fluxos de pas per evitar l'encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades.

Els clients de les botigues sempre hauran de mantenir una distància d'1,5 metres amb la resta de persones i, quan no sigui possible per les peculiaritats del comerç, s'haurà de restringir l'aforament a una sola persona per cada compra.

Gimnasos i hotels 

Als hotels, les zones comunes només podran comptar amb un 50% de l'aforament. Els gimnasos i equipaments esportius hauran de treballar amb cita i un aforament del 30%. També queden suspeses quinze dies les competicions esportives d'àmbit català de tota mena, siguin federades, escolars o privades.

A més, hauran de tancar les instal·lacions poliesportives que no tinguin controls d'accés per vigilar l'aforament. En l'àmbit esportiu, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha remarcat que la incidència de casos és molt baixa, perquè els protocols s'estan aplicant molt bé. Ara bé, ha remarcat que l'objectiu general és que la mobilitat general de la població es redueixi, i d'aquí ve la suspensió de les competicions, que comporten un gran moviment en caps de setmana.

Reunions

El Govern manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, ja siguin en l'àmbit públic com privat. A més, fora de casa aquests grups de sis persones no podran ni menjar ni beure. Les limitacions de reunions no inclouen les activitats de feina, de culte, els enterraments o l'ús del transport públic. Tampoc afecten les activitats escolars ni les de lleure infantil.

Transport públic

Haurà de mantenir-se al 100% tot i que hi hagi reducció de passatgers. L'hora punta s'estableix de 6 a 9 del matí i totes les estacions han de tenir dispensadors de gel hidroalcohòlic.

Actes religiosos

Els actes religiosos i de culte tindran una limitació del 50% en l'aforament.

Actes culturals i esdeveniments

El sector cultural patirà una nova restricció del 50% de l'aforament, i haurà de tancar no més tard de les onze de la nit. Els seients sempre s'hauran d'assignar prèviament. La mesura també afecta espectacles públics o altres activitats recreatives.

Congressos i convencions

Totalment suspesos durant 15 dies.

Parcs d'atraccions i fires

Entre les restriccions, també hi ha l'obligació de tancar els parcs i fires d'atraccions així com les estructures desmuntables recreatives.

Parcs i jardins

Parcs i jardins, i parcs infantils dels municipis, hauran de tancar a les vuit del vespre.

El Govern preveu que les mesures entrin en vigor entre dijous i divendres i tenen una durada inicial de 15 dies. Les restriccions han de rebre l'aval del TSJC.

 


Comentaris

envia el comentari