Taula amb decoració de Nadal

Les 5 mesures que planteja Espanya per frenar l'Òmicron aquest Nadal

El Govern planteja una sèrie de mesures per intentar evitar un 'boom' de contagis després de Nadal

Arriba el Nadal, continuen creixent els contagis i el Govern s'ha d'afanyar a prendre decisions. Aquest és l'escenari incert que presenta encara Espanya vuit dies abans d'arribar a les festes més assenyalades de l'any. Per això mateix, a Moncloa ja han pres la primera decisió: administrar també la tercera dosi a la franja d'edat de 50 a 59 anys i a totes les persones que van rebre AstraZeneca.

I amb el Nadal què passarà? El Govern imposarà mesures més enllà de la vacunació? Doncs, de moment —i ja sembla definitiu—, el Govern de Pedro Sánchez descarta prendre mesures o imposar restriccions. Això sí, llancen una sèrie de recomanacions i «mesures conjuntes».

El Govern fa una previsió: cinc mesures. Aquestes serien una major distribució de la tercera dosi de la vacuna, limitar el nombre de contactes en aquestes festes i també demanen que ens sotmetem a un test previ als àpats amb la família. A més a més, recorren a un clàssic del Nadal passat: la distància i la ventilació.

Imatge de diverses copes de vi brindant a un sopar de Nadal
Les celebracions de Nadal tornaran a ser protagonistes de la pandèmia del coronavirus aquest 2021 | UNSPLASH

Evitar ser molts en els àpats nadalencs

Segons va demanar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, Espanya s'ha de centrar en la limitació de contactes per evitar que el virus circuli. Per això, demanen que es limiti el nombre de persones a «l'àmbit familiar i social». En altres paraules, demanen que no ens ajuntem amb tota la família en aquestes festes.

Així mateix, recomanen no acudir a les reunions nadalenques si presentem qualsevol símptoma relacionat amb la Covid-19; si estem pendents del resultat d'una prova o, evidentment, si estem en quarantena per positiu de Covid.

I si estic sa, què faig?

Doncs per començar, Sanitat demana que et guareixis en salut. Com? Amb un test d'antígens. Des de la Moncloa demanen que aquest any cadascun dels espanyols se sotmetin a un test d'antígens abans de visitar la família per Nadal.

Si bé és cert que la fiabilitat del test està en dubte, també ho és que ens pot donar un primer indicatiu de la nostra salut. Per tant, si donem positiu, ens haurem de sotmetre a una prova PCR o demanar un test d'antígens en un centre de salut.

Un assistent se sotmet a un test d'antígens en l'espai dedicat al cribratge massiu del festival Vida.
Sotmetre'ns a un test és una de les recomanacions de sanitat | ACN

Una darrera recomanació: distància i ventilació

Per acabar, el Govern recórrer a l'hemeroteca, mirant el Nadal del 2020 i es treu del barret de copa una altra recomanació. Un clàssic del Nadal passat: ventilar constantment la casa i mantenir certa distància amb la resta de comensals. Es demana, recordem-ho, un metre i mig de distància.

Finalment, i com a incís, el Govern també recomana —encara que no prohibeix— «limitar el consum a la barra als bars».

La Puerta del Sol plena de gent per Nadal
Les aglomeracions són un altre dels clàssics del Nadal: Les hem d'evitar sigui com sigui| GTRES

Òmicron i altres Nadals atípics

És evident que l'amenaça d'Òmicron encara hi és. Per això, els experts hi insisteixen: Òmicron podria tenir la capacitat de 'reiniciar' la pandèmia i afecta principalment als joves, a qui causa gran fatiga.

Al Regne Unit, sense anar més lluny, la situació és força preocupant, ja que la setmana passada va morir a causa de la variant esmentada una persona i són diverses les persones que actualment estan afectades.

Fernando Simón va reconèixer dimarts passat que hi havia certa preocupació amb Òmicron, ja que, segons ell, «pot tenir la capacitat d'ocupar l'espai de la variant Delta». A més, Simón també va reconèixer que el principal risc d'Òmicron és que sembla «més infecciosa que la resta de variants ja passades».