Imatge d'un termòmetre en plena onada de calor

Alerta per la primera onada de calor de l’any a Catalunya: fins a 40º o més als llocs més tòrrids

Les temperatures seran extremadament altes durant tres dies, especialment a l’interior

Les temperatures estan sent extremadament altes aquesta setmana a tot Catalunya i la previsió indica que encara pujaran més els propers dies, arribant a l’ambient més insuportable del que portem d’any. Per aquesta raó, Protecció Civil ha emès un comunicat anunciant que ha activat l’alerta del PROCICAT per l’arribada de la primera onada de calor de l’any a casa nostra i que durarà almenys tres dies, des del dijous, 30 de juliol, fins al dissabte, 1 d’agost.

Aquesta situació tòrrida afectarà especialment les comarques de Ponent, on es poden superar els 40º en alguns punts on dilluns ja es va assolir aquesta xifra. Per la seva banda, el Departament de Salut ha posat en marxa el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Divendres, el pitjor dia

Dijous ja pujaran més les temperatures amb la majoria de màximes entre 34º i 39º, si bé al litoral i al Pirineu quedaran lleugerament per sota, tot i que amb molta xafogor a la costa. Serà divendres quan tindrem el pic de l’onada de calor amb el dia més tòrrid del que portem d’any. La majoria de termòmetres se situaran entre els 35º i 40º, però a Ponent es poden superar aquestes xifres i arribar localment fins als 41º o 42º. 

Uns valors escandalosament alts que faran que l’ambient sigui insuportable en conjunt, mentre que la xafogor a la costa serà extrema, amb sensacions de 40º també arran de mar. Dissabte seguirà la calor tòrrida, però ja serà l’inici d’una davallada que es consolidarà de cara al diumenge.

Nits tropicals o tòrrides

Pel que fa a la nit, la de dijous a divendres serà especialment insuportable amb valors tropicals o tòrrids. Gran part del territori registrarà mínimes pel damunt dels 20º, essent una nit tropical generalitzada fora del Pirineu, però a punts de la costa es poden quedar pel damunt dels 25º i es viuria el que es coneix com a nit tòrrida. Costarà molt dormir a la majoria de comarques, i aquesta situació es repetirà la matinada de divendres a dissabte.

Quan acabarà l’onada de calor?

Dissabte encara farà molta calor i seguirem en plena onada de calor, però els termòmetres ja poden baixar algun grau, a l’espera que a partir del diumenge comencin a descendir amb més ganes i es doni per acabat aquest episodi. L’inici de la propera setmana es preveu molt més confortable amb temperatures més normals per l’època, però sense pluges a la vista,

Mesures de prevenció

Per la seva banda,  Protecció Civil  ha demanat als ajuntaments que habiliti llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

També es demana als consistoris que, especialment, si han de condicionar els espais i atesa la situació de pandèmia  per coronavirus, que ho facin tenint en compte les mesures sanitàries i de seguretat pertinents (distància de seguretat, ús de mascareta i disposició de gel hidroalcohòlic).