Primer pla d'un jove amb una mascareta

Un metge espanyol recomana quedar-se a casa si tenim un símptoma concret

El doctor J. Martín Fernández utilitza Twitter per advertir a la ciutadania

Les restriccions sanitàries s'han endurit en gran part de les comunitats autònomes amb l'objectiu de frenar l'avanç de la pandèmia. No obstant això, molts experts i professionals sanitaris consideren que aquestes mesures són insuficients davant el creixent nombre de contagis i la progressiva saturació hospitalària que estan vivint els nostres centres.

Alguns experts sanitaris ja han optat per demanar al govern central un nou confinament domiciliari, més curt i breu que el del març, però crucial per frenar aquesta tercera onada de la pandèmia. Per la seva banda, altres professionals sanitaris han optat per demanar responsabilitat individual i sentit comú davant la falta de mesures contundents per part de les administracions.

Aquest és el cas del metge de família J. Martín Fernández, que ha demanat als seus 13.000 seguidors de Twitter, que es quedin a casa davant la sospita de tenir un símptoma respiratori.

El metge de família demana als ciutadans que s'autoconfinin

A través del seu compte de Twitter, J. Martín Fernández ha alertat el creixent augment de casos de coronavirus que es confonen amb simples grips o refredats. Segons ha explicat el metge, cada vegada hi ha més casos de coronavirus amb símptomes que no es relacionen amb el virus, com és el cas de la mucositat o el mal de gola.

«Vaig pensar que només era un refredat... Davant un símptoma respiratori, encara que sigui mucositat o mal de gola, i no sigui una persona amb al·lèrgia coneguda o hagi descartat Covid: TEST com més aviat millor i sobretot AÏLLAMENT», ha escrit el doctor.

Davant qualsevol símptoma de la grip o refredat, es pot amagar el coronavirus, de manera que el metge aconsella l'aïllament immediat i la realització d'un test com més aviat millor per sortir de dubtes i evitar la propagació del virus.

Els símptomes de la Covid-19, compatibles amb els de la grip i el refredat

L'advertència de J. Martín Fernández ha estat ben acollida per gran part dels usuaris de Twitter, que han agraït el consell del doctor. No obstant això, també hi ha usuaris que no han entès l'explicació de l'expert, argumentant que, en aquests dies de fred, els refredats són freqüents.

«Però crec que cadascú coneix els seus refredats habituals, si no hi ha febre i només és mucositat, picor de gola o congestió, donen per fet que són els mateixos refredats de tots els anys en aquests dies de fred», assegura una usuària de Twitter.

No obstant això, el metge de família assegura que l'afirmació de la usuària és errònia. «Aquest és l'error», diu l'expert. «Fins al moment, el 80% dels pacients que he visitat que creien que era un simple refredat, han acabat sent casos de Covid-19», ha escrit el professional sanitari.

Un altre cas similar és el de l'experta alemanya Sandra Ciesek, directora de l'Institut de Virologia Mèdica de la Clínica Universitària de Frankfurt, que abans de les festes de Nadal va demanar a la població estar en alerta davant qualsevol símptoma que es pugui patir.

En aquell moment, l'experta ja va demanar als ciutadans que es quedessin a casa davant qualsevol símptoma com mal de cap, mal de gola o altres símptomes lleus de grip. «Si us sentiu una mica febles o si teniu secreció nasal o mal de gola, llavors vigila», alerta Ciesek, que també va insistir en el gran nombre de casos de coronavirus que presenten símptomes gripals en els primers dies d'infecció.

L'homòleg de Fernando Simón a Alemanya, Christian Drosten, va recolzar la petició de la viròloga, assegurant que la persona que pateixi qualsevol petit símptoma com la picor de gola o la secreció nasal, hauria d'autoconfinar-se.