Segons l'Organització Mundial de la Salut, l'any 2021 podria ser més dur que el 2020. La velocitat de propagació de la Covid-19 ens sorprèn, especialment la manera en què actua a l'hemisferi nord i, per descomptat, ens preocupen les dues noves variants de coronavirus, que semblen ser més contagioses.
«Començar un segon any podria ser fins i tot més dur per com actuen algunes dinàmiques de la transmissió», ha apuntat Mike Ryan, epidemiòleg irlandès expert en malalties infeccioses i salut pública de l'OMS. En les últimes dades epidemiològiques de l'OMS, es destaca que després de quinze dies amb un descens de casos, en l'última setmana s'han registrat fins a cinc milions de contagis.
En paraules de Mike Ryan, director executiu del Programa d'Emergències Sanitàries de l'OMS, tenint en compte la forma de transmissió de la SARS-COV-2, l'any 2021 serà més complicat i «l'existència d'una vacuna, fins i tot d'alta eficàcia, no és garantia de l'eliminació o de l'erradicació d'una malaltia infecciosa», ha afegit.
Des de l'OMS alerten que el virus podria ser endèmic
Per si no n'hi hagués prou, diversos experts de l'OMS alerten amb un missatge sobre la gran probabilitat que el virus de la Covid-19 sigui endèmic. De fet, així s'ha evidenciat en els últims estudis científics en relació amb aquest assumpte.
Maria Van Kerkhove, directora tècnica de l'OMS per a la Covid-19, ha confessat que «després dels períodes de vacances, en alguns països la situació empitjorarà». La seva companya de treball, Soumya Swaminathan, científica cap de l'OMS, ha afegit que «aquest 2021 no es podrà aconseguir la immunitat col·lectiva, tot i que les diferents vacunes contra el virus ja s'estan administrant a diversos països del món».
Experts de l'OMS arriben a la Xina per investigar sobre la Covid-19
Aquest dijous 14 de gener, un grup d'experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aterrat a Wuhan, per investigar l'origen del coronavirus, que deixa ja un trist rècord de 92 milions de contagis a escala global. Amb les actuals investigacions sobre la Covid-19, s'assegura que el virus va arribar a la Xina a finals de desembre de 2019.
L'equip d'experts de l'OMS pretén rastrejar l'origen del coronavirus junt amb altres científics xinesos, per així «tenir més esforç col·lectiu d'ambdues parts per tal d'entendre millor el virus i evitar amb més eficàcia la propagació de la contagiosa malaltia en el futur», han declarat les autoritats xineses.
El canal de televisió xinès CGTN ha ofert en directe l'arribada dels experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a l'aeroport de Wuhan des de Singapur, on els esperaven diverses ambulàncies i sanitaris abillats amb equips de protecció. Des que han trepitjat sòl xinès, els investigadors han de viure dues setmanes en quarantena estricta.
«Es tracta d'entendre l'origen del coronavirus, no de trobar culpables»
El grup de treball compta amb experts de deu països: Alemanya, Austràlia, Qatar, Dinamarca, Estats Units, Japó, Països Baixos, Regne Unit, Rússia i Vietnam. Michael Ryan, director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, ha assenyalat aquesta mateixa setmana que el grup de científics «no busca culpables» sinó que únicament vol trobar solucions científiques a l'origen del virus.
«Es tracta d'entendre l'origen del coronavirus no de trobar culpables, volem les respostes científiques de la relació humà-animal. Això no és nou, ja ho hem vist amb la pandèmia de la grip i l'Ebola, són malalties emergents que trenquen la barrera entre animals i humans, i causen devastació», ha afegit Ryan.