Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Grup de persones dinant a taula

Un estudi confirma on es produeixen la majoria de contagis de Covid a Catalunya

Un gran nombre són totalment evitables

Grup de persones dinant a taula
Un important nombre de contagis es produeix en l'àmbit familiar | Pixabay

Catalunya viu ara mateix una situació preocupant a causa de la pandèmia. El nombre de contagis està en una xifra insostenible, per sobre dels 4.000 els darrers dies, i la pressió hospitalària creix a un ritme preocupant. Però clar, la pregunta a fer-se és que està provocant aquest increment dels casos i on es produeixen els mateixos. 

Per primer cop s'ha recollit en un estudi, que recull TV3, que explica l'origen de les infeccions a Catalunya. Aquestes es donen en un 70% dins les llars. La majoria, el 58% entre convivents i l'11% restant a causa de les visites d'amics i familiars. L'estudi, fet amb dades del mes de desembre, pero sense les de Barcelona que encara s'han d'introduir, demostra que els contagis es produeixen perquè algun dels membres del nucli de convivència s'ha encomanat en algun altre entorn.

També explica que els contagis en reunions socials fora de la llar són un 14% del total, així que una quarta part dels contagis són fruit d'aquestes trobades, dins o fora de casa, on habitualment abaixem la guàrdia i es fan sense mascaretes o sense guardar les distàncies. A més un 7% es produeix en l'àmbit laboral, el 5% a l'escolar i el 2% a hospitals i centres geriàtrics. En total, un 28% fora de casa. 

Les conseqüències que han tingut les festes de Nadal

Aquesta situació s'ha fet especialment evident durant les vacances de Nadal. Aquests dies es van disparar els contactes entre familiars com reconeix Maria Rosa Sala, la cap de Vigilància Epidemiològica al Vallès Oriental i Occidental. Mentre abans cada contagiat mantenia trobades amb 3 o 4 persones en l'àmbit familiar durants aquests dies «hi ha de 6 a 10 o inclús de 20 o 30 que han fet celebracions de diverses persones i de diferents bombolles». 

A més s'han fet en un ambient molt emotiu, amb retrobaments de persones que feia mesos que no es veien i que segurament no s'han respectat les mesures de seguretat. «A la covid li encanten les emocions», explica la metgessa del mateix servei de vigilància Laura Clotet. Recorda que durant aquests encontres es crida més, hi ha més contacte i, per tant, més risc de transmissió. 

I això possiblement quan segurament aquesta mena de contactes són els més evitables, com explicava Jacobo Mendioroz, coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya. «Estem tenint una interacció social que potser no toca», afirma recordant que a gimnasos, teatres o restaurants també hi ha brots però molt menys

Els brots, cada cop més difícils de vigilar

I els serveis de vigilància també s'estan trobant amb altres. Maria Rosa Sala confirmava que cada cop es troben amb més contactes directes que quan els truquen afirmen que «no la vol fer la quarantena». Laura Clotet afegeix que és cada cop més difícil «que la gent entengui que quan tens un contacte t'has 10 dies tinguis el resultat que tinguis de la prova».  

A Catalunya prop de 3.000 persones treballen a vigilància epidemiològica i cada cop tenen més problemes per poder fer la seva feina. «No arribem, no podem arribar tots els possibles brots i trencar les cadenes de transmissió», protestava la cap del servei al Vallès Occidental i Oriental.