Carles Puigdemont i Laura Borràs.

Laura Borràs: «Com més clara sigui la victòria de JxCat, més difícil ho tindrà ERC»

La candidata de JxCat defensa l'estratègia del seu partit en el llibre 'Filla de l'1-O'

La candidata de JxCat, Laura Borràs, defensa l'estratègia del seu partit a 'Filla de l'1-O' (Enciclopèdia, 2021), i la contraposa a les tesis d'Esquerra. De fet, assegura que, a les properes eleccions al Parlament, «com més clara sigui la victòria de JxCat més complicat ho tindrà ERC per aturar el procés». 

Borràs centra el llibre a repassar les seves primeres passes en política i com va decidir sumar-se a la llista de JxCat el 2017, a petició de Carles Puigdemont, després del referèndum i la DUI. L'exconsellera també acusa els republicans de «desdibuixar» i «no prioritzar» la necessitat de la independència, tot i que defensa, alhora, que el Govern que surti de les properes eleccions ha de tornar a comptar amb JxCat i ERC.

Borràs subratlla que «un bon resultat de JxCat serà l'única manera d'assegurar que la proposta d'avançar cap a la independència tiri endavant. Com més clara sigui la victòria, més complicat ho tindrà ERC per consolidar la seva estratègia d'aturar el procés per eixamplar la base, que només pot conduir en tot cas a eixamplar la seva base, però no la de l'independentisme». De fet, la portaveu de Junts a Madrid acusa contínuament ERC de «resignar-se a deixar la independència per a més endavant».

Acusa ERC de «desdibuixar la necessitat d'independència»

L'exconsellera indica que les properes eleccions han de ser un «plebiscit intern» sobre les diferents propostes de l'independentisme per abordar la sortida del conflicte polític: «No és el mateix votar un partit independentista que un altre, perquè no tots els partits independentistes tenen la mateixa estratègia en relació amb la independència». En aquest sentit, insisteix que els comicis oferiran dues opcions: «Construcció o resignació, avançar o recular».

Encara sobre els republicans, Borràs es pregunta si és «realista» dir que la «millor manera» d'aconseguir la independència és «deixar-la aparcada uns quants anys». «Per ERC sembla que l'1-O simbolitza el passat i la derrota, mentre que per a JxCat simbolitza l'èxit i el model que hauríem de seguir», reivindica.

Així mateix, Borràs assevera que JxCat prioritza un «govern independentista», i avisa que és «molt diferent» d'un govern «amb independentistes que inclogui altres formacions que no ho són». «És una quimera pretendre avançar cap a la independència si pactes amb partits no independentistes», adverteix.

La cap de files de Junts al Congrés també constata que, fins no fa gaire, hi havia «consens» entre tot l'independentisme per considerar que «l'adversari» era l'Estat. «Ara ERC s'escarrassa a difondre la idea que l'adversari només la dreta espanyola. El preu de prioritzar l'eix esquerra-dreta és, doncs, desdibuixar la necessitat de la independència», remarca.

Finalment, Borràs conclous que «només amb determinació i obediència al mandat de l'1-O» es pot tornar a generar una situació que faci «inevitable» una resposta política en el marc d'una negociació. La candidata de JxCat, però, no entra al detall de com s'ha de produir aquesta nova «situació».