Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla obert d'un avió Norwegian esperant a la pista de l'aerport del Prat

Norwegian tanca la seva base intercontinental de l'Aeroport del Prat

L'aerolínia centrarà el seu negoci principal als països nòrdics i en alguns destins europeus

Pla obert d'un avió Norwegian esperant a la pista de l'aerport del Prat
Norwegian centrarà a partir d'ara la seva activitat en vols de curt radi, centrant-se en el mercat nòrdic. | ACN

La companyia Norwegian ha anunciat aquest dijous que simplificarà la seva estructura per centrar-se en les rutes de curt radi amb l'objectiu de fer front a la seva delicada situació financera. El mercat de negoci principal seran els països nòrdics, on Norwegian operarà amb una cinquantena d'avions, tot i que també volarà cap a alguns destins europeus «clau». De cara al 2022, la companyia ampliaria la flota fins als 70 aparells.

Una de les conseqüències d'aquesta nova estratègia és el tancament de la base de l'Aeroport del Prat per als vols de llarg radi, una mesura que suposa l'eliminació de les connexions directes entre la capital catalana i Nova York, Chicago, Los Angeles, San Francisco i Miami. En total, Norwegian té uns 485 treballadors que prestaven servei per als serveis de llarg radi des de l'aeroport del Prat contractats per Norwegian Air Resources Spain, que fa unes setmanes va entrar en preconcurs de creditors.

En aquest sentit, els pilots i tripulants de cabina de Norwegian a l'Estat temen que l'anunci de la companyia de concentrar la seva operativa en vols de llarg radi i suspendre l'operativa en els trajectes intercontinentals desemboqui en «una important reducció de plantilla». Tot i la nova estratègia, l'empresa no descarta seguir operant al Prat en considerar Barcelona «prou important» per a ser inclosa com a destí europeu clau, segons expliquen fonts de Norwegian a l'ACN.

Objectiu: reduir el deute de prop de 2.000 milions d'euros

L'aerolínia congela així la seva operativa de llarg radi per les restriccions de viatge i les diferents recomanacions governamentals dels països europeus, que continuen afectant la demanda dels vols de llarg radi que opera la flota de Boeing 787 Dreamliner. De fet, aquesta flota no vola des de la plena irrupció de la pandèmia durant el mes de març. «La demanda futura segueix sent incerta. En aquestes circumstàncies, una operació de llarg radi no és viable per a Norwegian, i per tant, no prosseguiran», argumenta l'aerolínia.

El principal objectiu de la companyia ara és reduir el seu deute —xifrat en 1.934 milions d'euros— obtenir entre 4.000 i 5.000 MEUR de nou capital mitjançant la combinació d'una emissió de drets als accionistes actuals, una col·locació privada o un instrument híbrid. Segons ha explicat l'aerolínia en un comunicat, amb aquest pla «podrà edificar una sòlida i robusta empresa que atraurà inversors i seguirà servint els seus clients, tan nous com els existents».

Norwegian ha admès que aquesta nova estratègia comportarà conseqüències en el terreny laboral. «Amb gran pesar hem d'acceptar que això afectarà companys de tota la companyia. M'agradaria agrair, a cada un dels nostres col·legues, la seva incansable dedicació i contribució a Norwegian al llarg d'aquests anys», ha comentat el conseller delegat, Jacob Schram.