El coronavirus ha provocat a Espanya unes darreres setmanes realment complicades. Les xifres de contagis s'han disparat novament, a causa de la variant òmicron, i això ha fet que salti una altra vegada l'alarma. El Govern ha tornat a imposar l'ús de mascaretes a l'exterior i les comunitats, per exemple, han pres mesures restrictives a l'hostaleria.
La població està espantada pensant que podríem tornar a la pitjor situació de la crisi de la covid. Però ha aparegut a escena un metge espanyol que ha intentat calmar la ciutadania. Es tracta de Miguel Marcos, que ha parlat de com serà el pròxim any pel coronavirus i que ha indicat com aquest desapareixerà.
El metge intenta tranquil·litzar la població
L'augment considerable del nombre de contagis de coronavirus ha portat que tots estiguem espantats. I, per això, Marcos, que és internista a l'Hospital Universitari de Salamanca, ha decidit prendre la paraula per tranquil·litzar-nos en la mesura del possible.
A través del seu compte de Twitter, ha explicat: «Estem probablement a la transició de la pandèmia a l'endèmia». En aquest sentit, ha volgut aclarir conceptes: «Pandèmia és la situació actual, amb una infecció descontrolada a tot el món. Només cal veure com estem, per si algú pensava que no havia acabat».
«I endèmia és la presència d'un nombre de casos més o menys estable cada any o en un període de temps».
En aquest punt és quan ha intentat calmar els nervis. Ho ha fet dient: «El primer, estem molt millor que l'any passat perquè el risc individual a vacunats de tenir coronavirus greu o morir per aquesta malaltia és molt menor. No n'hi ha cap dubte, cap».
«I la millor opció és vacunar-se, amb tercera dosi, si és possible, al teu grup d'edat».
El doctor aposta per la precaució contra el coronavirus
A més, ha deixat de manifest que si la situació ens ha tornat a preocupar, és per culpa d'òmicron. Ha dit: «La variant és la que ha complicat la situació ara mateix, ja que és molt més transmissible que les variants prèvies i està provocant un gran pic de casos. Afortunadament, la majoria lleus gràcies a les vacunes i, probablement, a una virulència menor d'aquella».
«Però no ens enganyem. Si al final s'infecta una bona part de la població, això portarà a un elevat nombre de casos no només lleus (que de per si aturen l'atenció primària, cosa que afecta tothom) sinó també greus, amb la consegüent saturació d'hospitals i UCI».
Per aquest motiu, Miquel ha demanat una cosa a la ciutadania: «Precaució, perquè encara que el teu risc sigui baix, el risc global és molt alt».
Miguel Marcos parla del futur que ens espera
Després d'exposar detalls de per què hem arribat a aquesta nova onada de contagis, el doctor ha optat per parlar de què ens espera amb el coronavirus. Ha explicat: «Sembla més probable que quedi com una infecció endèmica, igual que altres virus respiratoris. La sortida de la pandèmia podria ser una endèmia on, sobretot, a l'hivern tinguéssim X casos a l'any, igual que els tenim de grip».
A més, ha vingut a deixar de manifest que el futur pròxim que ens espera amb el coronavirus no sembla tan alarmant com creiem. Per això ha dit: «És important indicar que encara que hi hagi pujades i pics com ara, cada vegada estarem millor. La immunitat anirà millorant amb les diferents onades i tindrem millors tractaments. S'acaba d'aprovar el primer antiviral oral!».
Per acabar ha volgut llançar aquest mateix missatge de positivitat, dins del que es pot, en pro d'un 2022 sense «flaquejar». Ha afirmat: «Estem millor i seguirem millorant, que ningú en tingui dubte. La grip del 1918 va acabar, encara que seguim amb grip, i també acabarà aquesta pandèmia».
«Segon, anirem sabent més coses en el temps. És impossible saber ara tot el que passarà ni tot el que hem de fer, però això no ens ha de fer dubtar de la Ciència. Estem molt millor que fa un any gràcies a les vacunes i seguirem millorant», ha dit sobre la pandèmia del coronavirus.
D'aquesta manera, ens ha deixat un futur més encoratjador que començarà aquest any que està a punt d'entrar-hi. Any en què potser, sempre que la situació ho permeti, calgui «plantejar-se reduir o eliminar l'aïllament tant de casos com de contactes» a favor d'una transició a l'endèmia. I també una altra de les seves propostes és «millorar la qualitat de l'aire en interiors».