La pandèmia ha deixat a Espanya al llarg d'aquests mesos històries plenes de dolor, de moltes famílies que no van poder acomiadar-se dels seus éssers estimats o de sanitaris que assisteixen a la pèrdua de molts pacients a qui no poden salvar malgrat els seus esforços. Però, per sort, també s'estan produint petits miracles, i si no només cal veure la història del metge espanyol Luis Gómez.
Aquest, cap d'anestesiologia de l'Hospital general d'Alacant, va ser capaç de salvar la vida de la seva mare, que estava malalta greu amb covid, i això que ell també estava en aquests moments contagiat i ingressat a la mateixa habitació. Tot va passar en les primeres jornades de l'arribada del Coronavirus a Espanya, quan aquest s'estava començant a expandir a gran velocitat.
Explica a 'Informativos Telecinco' com «el dia 1 de març de l'any passat, la meva mare em va trucar per telèfon per avisar-me que ella i el meu pare es trobaven malament», ja que recorda que també és metge de família. Al principi, no va pensar que realment poguessin tenir Covid, ja que en aquells moments només hi havia uns quants aïllats.
«Els vaig donar una ullada i vaig pensar que estaven passant per un procés gripal», relatava. Però clar no havia tingut un petit detall: «En aquest moment no vaig caure que el meu nebot acabava de tornar d'un viatge a Itàlia», que recordem que va ser el primer país d'Europa on va colpejar amb força el Coronavirus.
Poc després de visitar els seus pares, ell també va agafar el virus
Ell no va trigar ni 48 hores a notar els primers símptomes, tot i que «vaig pensar en una grip, però em vaig quedar a casa aïllat, per si de cas». Però va anar empitjorant i finalment «quan vaig veure que em queia la saturació d'oxigen vaig venir a l'hospital i em van ingressar amb una pneumònia moderada per covid», afirmava el metge d'Alacant.
Luis Gómez estava en planta i en principi evolucionava bé. Encara que la seva gran preocupació era la seva mare: «Vaig demanar que la ingressessin amb mi, en la meva mateixa habitació, perquè a l'ésser ella una dona anciana, així podria ocupar-me jo d'ella». Així i mentre ell ja estava a punt de rebre l'alta, la dona no parava d'empitjorar, fins que va arribar a un punt crític el quart dia.
Va decidir no rebre l'alta per cuidar la seva mare i gràcies a això la va salvar
Però abans que això passés, el doctor admet que «vaig demanar als meus companys que no em donessin l'alta, perquè com no podia haver-hi acompanyants amb els pacients covid, era la meva única oportunitat de seguir al seu costat per atendre-la i cuidar-la». I aquesta decisió segurament va acabar sent clau.
Com dèiem, quan havien passat quatre dies des de l'ingrés, la mare del doctor Gómez «es va posar molt dolenta sobtadament». Ell va observar com li baixava la saturació d'oxigen i ràpidament va avisar el personal d'infermeria, que alhora va donar l'alarma al personal mèdic. Però va arribar a un punt on va haver de prendre una decisió que acabaria sent clau.
Malgrat l'arribada d'altres metges, «jo era el que tenia més anys d'experiència en gestionar via aèria i en tractar a pacients en situació crítica». Per això que quan va arribar el moment en què la dona «va deixar de respirar», va decidir assumir «el control de la situació». Ell mateix va intubar-la, va demanar la medicació necessària, a més del carro de parades, i «llavors vaig començar a reanimar-la».
I encara que els seus companys van voler rellevar-lo, va seguir assumint aquesta difícil situació: «Deixeu-me que segueixi donant jo el massatge perquè és l'últim que faré per la meva mare», i amb aquestes paraules els va respondre. Finalment, tot va sortir bé. «Després de 20 minuts de massatges i respiració mecànica el seu cor va tornar a bategar», explicava.
I, encara haver estat 56 dies ingressada a l'UCI, Luis Gómez pot presumir d'haver salvat a la seva mare i d'haver-li donat gairebé una segona vida. «Després d'una pneumònia severa, una parada cardiorespiratòria i 56 ingressada a l'UCI amb respiració mecànica, és una persona totalment recuperada, fins i tot està més prima i més fort que abans», explicava en el medi citat.